KözútVilág konferencia

Az évezred első magyar gyártású Góliát daruja

Az évezred első magyar gyártású Góliát daruja

Az egyik legnagyobb magyar építőipari társaság speciális igénye szerint fejlesztette ki és valósította meg a magyar tulajdonú Unicranes & Logistics Kft. azt az óriás bakdarut, ami hazánkban – mind méreteit, mind teljesítményét tekintve – elsőnek számít az utóbbi évezredben.

Jellemzően hajógyárakban, kikötőkben, nagy ipari létesítményekben, szabadtéri raktárterületeken használnak óriásméretű bakdarukat. Ez alkalommal a Market Építő Zrt. leányvállalata, a Prebeton Zrt. új vasbetonelemgyárába került telepítésre.

Az építőipari társaság a több évtizedes munkakapcsolat alapján kereste meg Ujhelyi Csabát, az Unicranes & Logisztikai Kft. tulajdonosát, hogy speciális feladatok elvégzésére alkalmas, óriás bakdarut fejlesszen ki és helyezzen üzembe. A magyarországi darupiacon meghatározó szerepet betöltő, ISO tanúsítvánnyal is rendelkező cég innovatív fejlesztői mintegy fél év alatt hozták létre a Góliát bakdarut, amellyel nemcsak a nagyméretű vasbeton elemek mozgatása válik könnyebbé és gyorsabbá, hanem a szállítás előkészítéséhez szükséges raktározó, szortírozó feladatokat is el lehet vele végezni, s ezzel a kamionokra rakodás is biztonságosabbá válik.

A Góliát bakdaru különlegességei közé tartozik, hogy nagy területeket képes kiszolgálni, 16 + 16 tonna teherbírású, 40 méter fesztávú, a darupálya hossza pedig 120 méter. A pálya menti áramellátás merev, szigetelt műanyag védőburkolattal ellátott áramvezető. Rádió távvezérléssel a hosszú darabokat is könnyebb mozgatni. A két futómacska – villamos-szinkronizációval és igény szerint azonos sebességgel – haladásirányban és emelésirányban is együtt vagy külön-külön is tud mozogni – mondja Ujhelyi Csaba, az Unicranes tulajdonos ügyvezető igazgatója.

Az energiatakarékos Góliát bakdaru acélszerkezeteit, a gépészeti és villamos egységeit, a darupályát, valamint a pálya menti oszlopokat és az áramvezetékeket a helyszínen üzembe helyezték. A túlméretes fuvarnak számító óriásdarut közúton csak éjszaka és rendőri felvezetéssel lehetett az előre meghatározott útvonalakon szállítani.

 

A cégvezetőről

Ujhelyi Csaba, az Unicranes ügyvezető igazgatója a Miskolci Egyetemen végzett anyagmozgatási szakon, ahol jelenleg címzetes egyetemi docens. Dolgozott tervezőként. Végigjárta a szakmai ranglétrát, hiszen volt termelésvezető, utána létrehozott egy országos szervizhálózatot. Külföldi munkákat irányított, hosszú évekig volt első számú vezető, most pedig saját cégében kamatoztatja 40 éves tapasztalatát. A multikultúrát követően most magyar cégként mint magyar darugyártó vesz részt a szakmában.

A cégről

Az Unicranes a gazdaság és az ipar szinte minden területére kínál emelés- és rakodástechnológiai termékeket és szervizszolgáltatásokat. Mindezeket márkafüggetlen társaságként, a felhasználói igényeknek legjobban megfelelő megoldásokkal és berendezésekkel teszik. Ujhelyi Csaba várakozása szerint az általuk rekordidő alatt kifejlesztett, speciális igényeket kielégítő Góliát bakdaru tovább növeli majd a társaság referenciáját itthon és külföldön egyaránt, hiszen eddig is számos megrendelő igényét teljesítették.

A termékekről

Az Unicranes által kínált termékek a 25 kg-os teherbírású emelőktől, az akár 250 tonnás teherbírású standard berendezésekig, egyedi kivitelben ettől nagyobb teherbírásig is elérhetők. Láncos, sodronyköteles emelők és daruk robbanásbiztos kivitelben is, építőipari toronydaruk, autódaruk, targoncák, konténerrakodók, kikötői daruk, konvejorok, szállítópályák, raktári felrakodó gépek, rendszerek, liftek. A felhasználói alkalmazások minden területre alkalmasak: könnyűipar, nehézipar, energetika, beleértve az atomerőműveket és hulladékhasznosítást, gépjavítók eszközei, gyártócégek berendezései, gyógyszergyári raktározás, élelmiszeripar, autóipar területén egyaránt alkalmasak. Komplex technológiákat kínálnak zöldmezős és barnamezős beruházásokhoz. Az ezekhez tartozó komplett szerviz, karbantartás, modernizáció, alkatrészellátás és ingyenes szaktanácsadás is hozzátartozik az Unicranes & Logistics Kft. kínálatához.