KözútVilág konferencia

Emeletes KISS vonatok karbantartástámogatására írt alá szerződést a Stadler

Emeletes KISS vonatok karbantartástámogatására írt alá szerződést a Stadler

Karbantartástámogatás nyújtására vonatkozó megállapodást kötött a Stadler Magyarország Kft. a MÁV VAGON Kft.-vel. A szerződés keretén belül a Stadler munkatársai 40 darab emeletes KISS motorvonat tervszerű karbantartásában és hibajavításában működnek közre, beleértve a szükséges alkatrészek biztosítását, illetve az esetleges balesetes javításokat is. Ennek megfelelően a MÁV-START által üzemeltetett Stadler járművek is megkapják a magas rendelkezésre álláshoz garanciát jelentő gyártói szakfelügyeletet.

A megállapodás szerint a 2017 és 2019 között beszerzett 40 darab emeletes KISS típusú villamos motorvonat karbantartását a Stadler szakfelügyelete mellett továbbra is a MÁV VAGON munkatársai végzik a cég szolnoki telephelyén. A szerződés időtartama 10 év, amely 3 teljesítési szakaszból tevődik össze. Az első és második teljesítési szakaszok a garanciális időszak alatti és azt követő időszakra vonatkoznak, míg a harmadik teljesítési szakaszban a járműfődarabok első esedékes nagyrevíziója történhet meg.

A szerződés alapját a 2012 és 2018 között beszerzett 63 darab FLIRT motorvonatra kötött hasonló megállapodás jelentette, amely szerint a karbantartási munkálatokat a megrendelő végzi saját munkatársaival, saját telephelyén, a gyártó szakmai felügyelete és teljeskörű alkatrészellátása mellett, garanciát vállalva azok rendelkezésre állására. A karbantartási modell sikerét jól bizonyítja a járművek üzemkészsége, amely a szerződés időtartama alatt folyamatosan 94 százalék felett volt.

Az elsőként, a 2005 és 2007 között vásárolt 60 darabos FLIRT flotta szerelvényei már több mint 3 millió kilométert futottak. Ezekre a járművekre továbbra is teljes körű karbantartást biztosít a Stadler pusztaszabolcsi telephelyén, szintén magas, 94 százalék feletti rendelkezésre állás mellett.

A Stadler eddig összesen 195 járművet értékesített hazai vasúttársaságok részére, és csaknem 800 munkavállalóval van jelen Magyarországon. A Stadler által szállított járművek a MÁV-START teljes futásteljesítményének mintegy negyedét adják, az utasok közel fele pedig a svájci gyártó motorvonataira száll fel. A cégcsoport hazai tevékenységét folyamatosan fejleszti, legutóbbi befektetésének köszönhetően csaknem 20 százalékkal növeli gyártási kapacitásait Szolnokon, és rövidesen képessé válik az emeletes kocsiszekrények gyártásására is.