Szállítmányozás 2024 konferencia

Típus- és üzembe helyezési engedélyt kaptak az RCH villany-hibrid tolatómozdonyai

Típus- és üzembe helyezési engedélyt kaptak az RCH villany-hibrid tolatómozdonyai

Megkapta a magyarországi üzembe helyezési és típusengedélyt az a két villany-hibrid technológiával működő tolatómozdony, amelynek kifejlesztését és gyártását a Rail Cargo Hungaria (RCH) rendelte meg a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co., Ltd. (CRRC ZELC) vasúti járműgyártó vállalattól. Az Európában egyedülálló képességű gépek Székesfehérvár és Soroksár rendező-pályaudvarain végeznek kiszolgálást.

Az RCH 2019-ben adott megbízást az új technológiával működő mozdonyok kifejlesztésére az üzemeltetési költségek csökkentése érdekében. A mozdonyok képességei lehetővé teszik, hogy ott is tudjanak szolgáltatást biztosítani, ahol nincs, vagy átmenetileg nem áll rendelkezésre felsővezeték. Az iparvágányokon például általában nincs áramforrás, ezért azokon jellemzően kevésbé környezetkímélő dízelmozdonyokat alkalmaznak a vasúttársaságok. Az RCH a mozdonyokat elsősorban a Magyarországon egyedüliként országos lefedettséggel végzett egyes kocsi fuvarozás tolatási szükségleteinek biztosítására szerezte be.

Dr. Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria Igazgatóságának elnöke, CEO az engedélyezési eljárások sikeres befejezése alkalmából hangsúlyozta, hogy a társaság az élenjáró technológia alkalmazásával tovább javítja versenyképességét. A CRRC kifejezetten a magyar piacvezető vasúti árufuvarozó számára fejlesztette ki a villany-hibrid tolatómozdonyokat, amelyek költséghatékonyan és környezetbarát módon működnek.

Li Sheng Chen, a CRRC ZELC Verkehrstechnik GmbH ügyvezető igazgatója kiemelte: „Hálásak vagyunk az ügyfél bizalmáért és elismeréséért. A CRRC küldetése, hogy összekapcsolja a világot a jobb mobilitás révén. Biztosak vagyunk abban, hogy az RCH részére kifejlesztett és legyártott két tolatómozdony átadása hozzájárul ahhoz, hogy Kína és Magyarország között folytatódjon a sikeres együttműködés a vasúti fuvareszközök területén.”

A fejlesztés során a gyártó az RCH módosítási igényeinek messzemenő szem előtt tartásával alakította ki a mozdonyok műszaki és funkcionális tulajdonságait, valamint kiemelten figyelembe vette a magyar fél által támasztott ergonómiai szempontokat is. Az elkészült gépek a tesztek során összesen 40 ezer kilométert tettek meg a magyar és külföldi vasúti infrastruktúrán.

A mozdony karbantartását végző szakemberek oktatását a CRRC végezte el. Az új gépeken dolgozó szakemberek a tesztfutások során pozitív tapasztalatokat szereztek a mozdonyokról, amelyek vezetését könnyűnek és biztonságosnak, ergonómiai szempontból kényelmesnek ítélték.

A Kína délkeleti részén, Hunan tartományban gyártott mozdony tömege 72 tonna, technológiája egyedi elektromos-elektromos hibrid. A jármű lítium-titanát akkumulátorral segíti a tolatási műveletek teljesítését. Nagy kapacitású energiatárolási technológiájának köszönhetően a felsővezetékkel rendelkező szakaszokon feltölti a mozdonyba szerelt akkumulátort. A tolatómozdony felsővezeték nélküli pályán egy 800 tonnás szerelvényt 85 percig képes vontatni 20 km/h sebességgel.

A Rail Cargo Hungaria megkezdte a további tolatómozdonyok megrendelésére vonatkozó tárgyalásokat, amelyre a CRRC-vel kötött szerződés lehetőséget ad. Az egyeztetés folyik a részletekről.

A kínai gyártó leszállította az RCH megrendelésére kifejlesztett két vonali villany-hibrid mozdonyt is. Ezeknek a gépeknek az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszerrel (ETCS) történő ellátására vonatkozó engedélyezési folyamata elkezdődött annak érdekében, hogy a mozdonyok Délkelet-Európa (Szerbia, Bulgária, Észak-Macedónia) országaiban is végezhessenek vontatási tevékenységet.