Rámegy az épületenergeikára és az otthoni töltésre az NKM

Tavaly lett először csoportszinten is nyereséges, de az idei lesz az első teljes éve az NKM Nemzeti Közművek Zrt.-nek. A cég teljes körű otthonszolgáltatóvá kíván válni.

Nem olvasztja magába a frissen megvásárolt Égáz-Dégáz Földgázszolgáltató Zrt. az NKM Nemzeti Közművek Zrt., de átnevezik NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt.-vé. Erről az NKM elnök-vezérigazgatója, Kóbor György beszélt a Világgazdaságnak.

Az interjúban ugyan azt nem árulta el, hogy mennyiért vették meg a céget, de utalt rá, hogy alkudoztak, “A vételárban igyekeztünk érvényesíteni a francia eladó kivonulásstratégiai lépéseinek hatását, vagyis hogy az Engie a biztonságos működéshez szükséges karbantartáson, beruházáson felül az utóbbi években visszafogottan költött”. Az igazgató szerint a következő években 5-6,5 milliárd forintot kell költeniük beruházásokra a frissen megszerzett cégnél.

Műszaki területen bővíteni szeretnék az alkalmazotti állományt, válaszolta az esetleges elbocsátásokra vonatkozó kérdésre, és elismerte, hogy munkaerőhiány van a csoportban. A fiatalok hiányoznak, ezért igyekeznek együttműködni általános és középiskolákkal, egyetemekkel. Egységes javadalmazási és juttatási rendszer bevezetését is tervezik, hogy megtartsák a dolgozókat.

Kóbor György szerint az NKM a piacszerzésen túl a szolgáltatásait is bővítené, például az épületenergetikában: “Komplett tervezést és megoldásokat is kínálunk, például hőszivattyús, szolárpaneles és energiatároló rendszereket” – idézte a lap. A villanyautózásban a közforgalmú töltők mellett az otthoni töltésben lát fantáziát, szerinte az igazi verseny ott lesz. Ezen felül új CNG-kutak nyitását is tervezik, az egyiket Vecsésen, a ferihegyi repülőtér közelében.

A cég pénzügyi teljesítményéről azt mondta, tavaly volt az első év, hogy az egész csoport nyereséges volt, de az idei lesz az első teljes évük. Az igazgató 600 milliárd forint árbevétellel számol 2018-ra, olvasható a Világgazdaságban.

greenport.hu