KözútVilág konferencia

Ideje digitalizálni!

Ideje digitalizálni!

A digitalizáció valódi jelentéséről és bevezetésének fontosságáról tartott előadást Tordai Balázs, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) ágazati digitalizációs vezetője a kiadónk által szervezett Digitalizáció 2023 elnevezésű konferencián. A feltett tucatnyi gondolatébresztő kérdést megválaszolva a következtetés: ideje digitalizálni!

Gyorsan változó világban élünk, ahol a problémák is hirtelen jelennek meg: munkaerőpiaci változások, a KATA átalakítása, a szomszédunkban zajló háború és az ezzel összefüggő gazdasági hatások, amelyek miatt nem egyszerű előre tervezni. Egy ilyen piaci környezetben nehéz digitalizációt értékesíteni a vállalatoknak, mert sok vezető úgy gondolja, hogy nincs rá szükség, fontosabb problémák várnak megoldásra.

Az Allianz évek óta végez kutatást arra vonatkozólag, hogy mi az, amitől a vállalatok félnek. A magyarországi válaszok a nemzetköziekhez képest némileg eltérnek: a magyar cégek számára a legnagyobb probléma az energiaválság, illetve a jogszabályi változások, amelyek nagymértékben megnehezítik a vállalkozások életét. Jelentős még az éghajlati változástól, illetve ennek pénzügyi vonatkozásától való félelem is.

Ugyanakkor a magyarok az európaiakhoz képest alulértékelik a kiberbiztonsági incidensektől való aggodalmat. – Persze ennek az is az oka, hogy kevésbé vagyunk digitalizáltak, mint az európai átlag – teszi hozzá Tordai Balázs. – A felmérések alapján is sereghajtók vagyunk a kkv-k digitalizációja terén, ettől viszont még ilyen jellegű problémák nálunk is előfordulhatnak. Elég csak egy olyan egyszerű dologra gondolni, mint egy bank weboldalának hibája, ami miatt nem tudunk utalni.

– Érdemes visszagondolni mindenkinek, hogy az elmúlt időszakban változtatott-e valamin, és ha igen, min? Illetve miért és mi alapján változtatott, és milyen eredménye lett? – záporoztak a kérdések a szakembertől. – Úgy gondolom, hogy bármilyen témában a megfelelő döntéshez adatok kellenek, és itt kerül képbe a digitalizáció: méred-e a szóban forgó dolgot? Tudod, miről beszélsz, vagy csak félsz, feltételezel? Rögzíted ezeket az eseményeket, elemzed ezeket a dolgokat, hogy aztán ez alapján dönts? Ha például felmerül a kérdés, hogy mennyi egy raktár energiafogyasztása, kevesen tudnak pontos adatot mondani. Mert ehhez mérni kell a felhasználást energiaforrásonként és eszközönként.

A vasúti szektor rengeteg adatot szolgáltat: mennyi olajat fogyasztott a mozdony, hogy áll a motor hőmérséklete stb. Viszont fontos kérdés, hogy hozzáfér-e ezekhez az információkhoz az, akinek kell. Például a mozdony állapotát látja-e az, aki a karbantartás elrendeléséről dönt? Tudunk-e kellő időben reagálni a dolgokra? Beépíthető-e olyan automatizmus, hogy ha például az energiaellátás terén valami változik, akkor gyorsan értesüljünk róla? Ezeket a kérdéseket érdemes feltennünk magunknak – javasolta az IVSZ ágazati digitalizációs vezetője. – Ahogy az is lényeges, hogy a kiberincidenseket komolyan vegyük. Nem akarok senkit riogatni, de ezt nem érdemes félvállról venni, mivel olyanokat is érint, akik nem is gondolnák. Az ügyfelekkel való kapcsolattartásban és a szerződések terén is komoly fennakadásokat okozhat, ha egy ilyen incidens áldozatává válik a cég, és nincs biztonsági stratégiája.

A képzett munkaerő hiánya is meglévő és megoldandó probléma. Ez esetben is érdemes felmérni a helyzetet. Például jól érzik-e magukat a dolgozóink? Milyen képességük van? Egy átalakítás, automatizálás esetében a meglévő alkalmazottak tudják-e a gépeket kezelni, vagy újakat kell felvenni? Vissza lehetne-e hívni nyugdíjasokat, be lehetne-e vonni diákokat, a fejlesztési folyamatot ki lehet-e helyezni egyetemekhez? Az üzletmenet kapcsán még fontosabb tudni, mérni, pontos információval rendelkezni arról, milyen költségek vannak, melyek a folyamat kritikus pontjai, és probléma esetén van-e alternatív megoldás.

– Ezek jelentik a digitalizációt: hogy mérem, elemzem és beavatkozom ahelyett, hogy feltételezések, szokások alapján módosítok dolgokat, remélve, hogy jobb lesz – hangsúlyozta Tordai Balázs. – A problémaként vagy félelmekként megélt dolgok 60 százaléka olyan, amin digitalizációval lehet javítani, ám ez egyértelműen szemléletváltozást igényel.

Jó hír, hogy októbertől lehetőség lesz új, közvetlen uniós támogatások igénylésére. Az e célra létrehozott European Digital Hubok közül az egyik, amiben az IVSZ is részt vesz, a DigitalTech EDIH, aminek magyar weboldala is van. Itt nyártól kezdődnek a tanfolyamok, konzultációk, amelyeken térítésmentesen lehet részt venni.

– A mi specialitásunk az üzletfejlesztés, a kiberbiztonság, a blockchain, a FinTech és az EdTech. Ez utóbbi az oktatástechnológia terén segít, ami azért fontos, mert új szakmák jönnek létre, és ezt a tudást a meglévő munkavállalóknak is érdemes megszerezniük. Emellett 3 éven keresztül 4 egyetemtől lehet térítésmentesen összegyűjteni a digitalizációval kapcsolatos ismeretanyagot – zárta mondandóját az előadó.