Megkezdődött az M4-es Üllő és Cegléd közötti szakaszának építése

A 44,4 km hosszú gyorsforgalmi út megépítésének köszönhetően megvalósul a 4. sz. főút melletti települések tehermentesítése, valamint javul a térség megközelíthetősége is. Az alapkőletételi ünnepségen jelen volt Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Szűcs Lajos, Pest megye fejlesztési biztosa, Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere és Mayer András, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese.

Alapkőletétel M4 gyorsforgalmi út Üllő-Cegléd közötti szakasz megvalósítása, fotó: Németh András Péter

A beruházás két szakaszában, összesen 44,4 km, autópálya keresztmetszetű, burkolatlan üzemi sávval és leállóöblökkel kialakított, 2X2 sávos gyorsforgalmi út épül meg. Az Üllő és Albertirsa közötti 30 km hosszú szakaszon 5 új különszintű csomópontot, 11 aluljárót, 3 felüljárót, Pilisnél egy egyszerű pihenőhelyet alakítanak ki. Ezen kívül elkészül Pilis város nyugati elkerülő útja is. Az Albertirsa és Cegléd közötti 14,4 kilométeren 4 különszintű csomópontot alakítanak ki, egy meglévő felüljárót kiszélesítenek és egy meglévő aluljárót felújítanak. Mindezek mellett 4 új aluljáró épül, valamint Ceglédnél egy meglévő töltőállomást komplex pihenővé alakítanak át.

forrás: NIF

Az elkészült szakaszokat várhatóan 2019 III. negyedévétől használhatják a közlekedők, Monor, Monorierdő, Pilis, Albertirsa, Ceglédbercel, Cegléd tehermentesül, és Tápióság térsége is egyszerűbben elérhetővé válik.

Már zajlik az M4 Cegléd-Abony közötti szakasza kivitelezési közbeszerzési eljárásának előkészítése is. A 17,6 kilométeres folytatás forgalomba helyezésének tervezett ideje 2021 első fele.

A I. építési szakasz kivitelezését a DUNA ASZFALT Kft. és az EuroAszfalt Kft. végzi, nettó 52.143.121.938 forint értékben, a II. építési szakasz kivitelezését a Colas Út Zrt., Colas Közlekedésépítő Kft. és Colas Hungária Zrt. közös ajánlattevő, nettó 20.480.222.282 forint értékben. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában hazai forrás felhasználásával valósul meg.