„Az iTrack rendszerünk még egyedibb szolgáltatásokat nyújt” – interjú Zölei Nikolettel, az iData Kft. értékesítési vezetőjével

„Az iTrack rendszerünk még egyedibb szolgáltatásokat nyújt” – interjú Zölei Nikolettel, az iData Kft. értékesítési vezetőjével

Az iData több „fronton” is felkészült és reagált a megváltozott gazdasági környezetre. Ügyfeleik számára nagyon fontos, hogy járműveik helyzetét kontrollálni tudják, gépjárművezetőikkel folyamatos legyen a kapcsolattartás. „Társaságunk továbbra is azt tartja a leglényegesebbnek, hogy az iTrack telematikai eszközökkel és szolgáltatásokkal felszerelt gépjárművek kontrolljához a legpontosabb adatokkal és az egyedi igények figyelembevételével járuljunk hozzá” – mondta a NavigátorVilágnak Zölei Nikolett értékesítési vezető.

– Milyen változások, új igények, ötletek jellemezték az elmúlt évet a telematika terén?

– Ahogy a céges folyamatok egyre bonyolultabbak, sokrétűbbek lettek, ezzel párhuzamosan egyre szofisztikáltabb igények merültek fel az ügyfeleink részéről. Sokéves telematikai tapasztalatuknak köszönhetően, egyre jobban és pontosabban megfogalmazzák, hogy hogyan tudnánk kifejezetten az ő cégükre szabni az iTrack rendszert. Ebben a rugalmas keretrendszerben az egyedi igényekre akár egy–két napon belül tudunk reagálni, mivel az üzemanyag-fogyasztás és az üzemanyag készletének teljes kontrollja mellett nagy fókuszt kapott a flotta működésének és magának a fuvarszervezői munkának az optimalizálása és támogatása. Már tavaly olyan fejlesztéseken dolgoztak a kollégáink, amelyek ezt hivatottak támogatni.

– Mint például az elmúlt év nagy dobása, a NaviTrack?

– A NaviTrack szolgáltatásunk komplex megoldást nyújt a fuvarszervezéshez. Komplexitása 5 főbb funkcionalitásban rejlik.

Az útvonaltervezés és küldés tabletre funkció lehetőséget teremt optimalizált útvonalak tervezésére költség- és időalapon. A megtervezett útvonalak elküldésre kerülnek a gépjárművezetőnél található tablet navigációjára, és riasztást kaphatunk, ha a sofőrnek valamilyen okból el kell térnie a megtervezett útvonaltól. Így azonnal tudunk reagálni az egyes rendkívüli eseményekre, illetve lehetőséget adunk, hogy a fuvarszervező egyeztetés után újraoptimalizálhassa az útvonalat. A tervezés során figyelembe vesszük a jármű pontos paramétereit (pl. súly, méret, ADR), valamint fontos pontok segítenek a preferált mosók, parkolók, üzemanyagkutak stb. egyszerűbb, tervezett útvonalhoz rendelésében.

A fuvarszervező által megtervezett és kiküldött útvonal azonnal megjelenik a gépjárművezető tabletjén található Sygic navigáción. A megtervezett útvonaltól való eltérés esetén a gépjárművezető is riasztást kap a tableten.

A chat – üzenetküldés funkció segíti a folyamatos és visszakövethető kommunikációt és kapcsolatot a cég központja és a gépjárművezetők között. Lehetőség van egyszerű szöveges üzenetekre vagy a teljes flottára vonatkozó körlevél kiküldésére. Azzal is igyekszünk segíteni a járművezetők munkáját, hogy azokat az üzeneteket, amikkel további feladatuk van, kedvenc üzenetként megjelölhetik. Az instant üzenetek segítenek abban, hogy a legminimálisabb adminisztrációval a járművezető folyamatosan tájékoztathassa a fuvarszervező kollégát a fuvarfeladat aktuális státuszáról (például érkezés a depóba, vám, ügyfélérkezés stb.). Időzített üzenetküldés is elérhető ebben a funkcióban, így tekintettel lehetünk a járművezető pihenőidejére.

Nagyon hasznos a fotótár – fotóküldés funkció is. A tablet használatával azonnal megoszthatók a központtal a gépjárművezetőnél található dokumentációk. Legyen az akár a CMR-dokumentum vagy számlák, amelyek gyors beérkezése a központba elősegíti a gyorsabb számlázást, ezáltal könnyebbé válhat a 8 napos számlázási határidő betartása is. Minőségbiztosítás szempontjából dokumentálható a szállított áru, annak be- és kirakodása, esetleges árukárok hatékonyabb kivizsgálása. Műszaki meghibásodásokról, esetleges balesetekről, helyszínekről azonnal megoszthatók az információk. Fontos hangsúlyoznunk, hogy a fotó minőségét a készítést követően a tableten található szoftver azonnal ellenőrzi, és tájékoztatást ad a járművezetőnek, amennyiben a fénykép minősége nem kielégítő, tehát a rajta lévő szöveg olvashatatlan. A beküldött dokumentumok a központban közösen kezelhetők. Megjelenítésükbe egyedi szűréseket állíthatunk be, így gyorsan nyomon követhető, hogy mely dokumentummal melyik kolléga foglalkozott, és mely dokumentum vár még ügyintézésre.

A NaviTrack család legújabb tagja a Vezénylés, amely tökéletesen alkalmas a teljes járműflotta feladatainak áttekintésére, ellenőrzésére, megszervezésére. A felület vizuális segítséget nyújt a diszpécsereknek, fuvarszervezőknek, hogy mindig pontos információjuk legyen a flottájukat érintő feladatokról. Ezt a funkciót használva azonnal lecserélhető a papíralapú vagy Excel-táblázatos fuvarszervezés. Ezen a felületen a teljes diszpécseri állomány együtt tud dolgozni és tervezni. Naptárnézet segítségével könnyen áttekinthetők a járművekre tervezett fuvarfeladatok, azok változásai, például hogy időben hol tart a fuvar, tapasztalható-e késés a tervezetthez képest, esetleg átfedés két vállalt feladat között. Új fuvarfeladat felvétele vagy meglévő feladatok módosítása azonnal frissül minden felhasználó felületén, így lehetőség nyílik az összehangolt és gördülékeny közös munkára. A Vezénylés szolgáltatásunk 2020. december 31-ig díjmentesen tesztelhető minden meglévő ügyfelünknek.

– Ebben a rendkívüli évben gondolhattak bármilyen fejlesztésre?

– 2020 rengeteg kihívást hozott az iDatának. A NaviTrack fejlesztésén kívül két új szolgáltatással bővült az iTrack szolgáltatások köre, amelyek felhasználási területe speciális, mégis örömmel tettünk eleget ezeknek az egyedi igényeknek a lefejlesztésére. A bója-távfelügyelet a vízügyi igazgatóságoknak nyújt segítséget abban, hogy személyes jelenlét nélkül, távolról ellenőrizhetik az akkumulátor töltöttségi szintjét, vizsgálhatják a napelemes töltéseket, és felügyelhetik a villanó működését. A több területre kiterjedő riasztásainkkal időt és pénzt takaríthatnak meg. Például az akkumulátor töltöttségi szintjének csökkenésekor, az akkumulátor meghibásodásakor vagy elszabadult/felborult bója esetén azonnali riasztást küldünk. A hibákat így rögtön el lehet hárítani, és nem kell extra költségekkel számolni a bója visszahozatala és újratelepítése miatt.

Az egyik vadásztársaság azt kérte, találjunk megoldást arra, hogy jelezni tudjunk, ha el akarják tulajdonítani a villanypásztor-főegységet, illetve ha valahol meghibásodás történik. Együtt alkottuk meg a villanypásztor-távfelügyelet nevű szolgáltatásunkat, amely a következőkre nyújt megoldást:

  •  vad vagy természeti csapások esetén riasztás,
  •  lopásvédelem riasztással,
  •  teljes kontroll a terület felett,
  •  azonnali riasztási funkciók segítségével a veszteségek minimalizálása,
  •  munkaidő-ráfordítás és adminisztráció csökkentése,
  •  gépjármű szervizigényének, amortizációjának csökkentése,
  •  üzemanyag-felhasználás, gumikopás csökkentése,
  •  gépjármű élettartamának növelése.

Mindent egybevetve változatosan telt ez az év, ahogy a mögöttünk hagyott immár 15 esztendő is. A kerek évforduló tiszteletére szeretnénk megajándékozni a meglévő és potenciális ügyfeleinket két kedvezményes lehetőséggel is, amelyek részleteit a weboldalunkon olvashatják…

 

Szuper kalandok az iTrack-kel

2020. január 31-én rajtolt el a Bamako Rally, amely az eddiginél hosszabbnak és izgalmasabbnak ígérkezett, hiszen a futam történetében először a versenyzők Guineán át utaztak, hogy elérjék a célt, Sierra Leone fővárosát, Free Town-t. Az iTrack kísérte az úton a motoros Jeney Györgyöt és a Toyota Land Cruiserrel induló Kévés Andor csapatát. Az európai szakasz után az igazi buli Afrikában kezdődött, ahol nemcsak a természeti környezet – a homok, a dzsungel, a skorpiók, a mérgeskígyók –, de a politikai viszonyok is kihívások elé állították az indulókat. Így György és Andorék számára az volt az egyik legfontosabb szempont az út során, hogy nyomon tudják követni, merre járnak, és a család, a barátok, a rajongók „ne veszítsék őket szem elől”.

De nem csak sivatagi kalandokban volt része az iTrack-nek. Két éve támogatják büszkén az egyetlen olyan magyar vitorlásversenyt, amelyet az Adriai-tengeren rendeznek. A Captains Adria Cup tisztaságát az iTrack rendszer szavatolja. Természetesen az is fontos, hogy a vitorláshajókat nyomon kövessék és figyeljék, illetve riasszák a bírókat, ha szabálytalan motorindítás történik. Olyan fejlesztésekkel is támogatást nyújtanak, mint az akkumulátorfigyelés és az e-mailes értesítés alacsony vagy épp túl magas feszültség esetén, továbbá jelzik, ha az ellenőrzőpont közelébe ér a hajó.

A koronavírus-járvány ellenére indult világkörüli útra szeptember 17-én lakóautójával egy fiatal pár, hogy mintegy 50 ezer km megtételével életre szóló élményekkel gazdagodjon. Az iTrack azért hasznos számukra az utazás során, mert amikor távol vannak az autótól, akkor is tudják az applikáció segítségével figyelni, hogy minden rendben van-e a járművel. Az RFID-s indításblokkoló maximális védelmet nyújt az esetleges visszaélések esetén.