Egyre népszerűbb az operatív lízing

A piaci trendek alapján elmondható, hogy mind a készpénzes, mind a hitelre történő vásárlás kezd háttérbe szorulni. A bankok és az ügyfelek többsége már a lízingelést részesíti előnyben. „Jelenleg a magánszemélyek is élvezhetnek olyan megoldásokat, melyek korábban csak a cégek számára voltak elérhetőek. A szolgáltatások köre is bővül, már fix havidíjért akár évente vadonatújra cserélhetik autójukat az ügyfelek, ha igénylik” – hívta fel a figyelmet Sallai Sándor, a Duna Autó Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Egy jármű megvétele előtt számításba kell venni az adott modell lehetséges üzemanyag-, szervizelési-, biztosítási- költségeit, nem utolsó sorban pedig az értékcsökkenést is. Nem véletlen, hogy külföldön és hazánkban egyre népszerűbb a bérlés. Az úgynevezett operatív lízing, más szóval tartós bérlet megfelelő megoldás lehet azok számára, akik autóval szeretnének közlekedni, de a tulajdonszerzéshez kapcsolódó hátrányokat nem szeretnék elszenvedni. „A tartós bérlet esetén ugyanúgy a lízingcég, illetve bérbeadó cég vásárolja meg a gépjárművet, csak sokkal kedvezőbb feltételekkel tudja a használatunkba adni rövidebb, vagy hosszabb ideig. Ezt a konstrukciót ráadásul cégek és magánszemélyek is igénybe vehetik akár minimális kezdő befizetéssel” – tette hozzá Sallai Sándor.

Ezen tartósbérleti konstrukciók jellemzően teljes szolgáltatással párosulnak. A bérbeadó cég fizeti az autóra a biztosítást, az adókat, ők cserélik a gépjárművön a gumikat, ők tárolják a gumigarnitúrákat, elvégzik az autókon a kötelező szervizeket, csereautót adnak a javítás időszakára, eljönnek az autóért és akár az üzemanyagkártyát is biztosítanak.