Szállítmányozás 2024 konferencia

Új kikötő Nigériában

Új kikötő Nigériában

Nigéria megnyitotta első mélyvízi tengeri kikötőjét, amely hamarosan Nyugat-Afrika egyik legfontosabb kikötőjévé válhat. A Lekki Mélytengeri Kikötő az ország első, teljesen automatizált kikötője lehet.

A létesítmény 75 százalékban a China Harbour Engineering Company és a Singapore Tolaram Group tulajdonában van, de a lagosi kormány és a Nigériai Kikötői Hatóság is rendelkezik benne tulajdonrésszel. 1,6 milliárd dollárból építették fel, és jelenleg az egyik legnagyobbnak számít Nyugat-Afrikában. A megépítéséhez szükséges forrásokhoz a China Development Bank is hozzájárult mintegy 629 millió dollárral.

Az első hajó 2023. január 22-én futott be a fedélzetén a CMA CGM 5570 TEU konténerével. A hajóstársaság első rendes bérlőként rendkívül fontos vállalat a kikötő életében.

Az új létesítmény 64 kilométerre fekszik Lagostól, és legalább 90 hektáros területen terül el. Éves kapacitása 2,7 millió TEU, vagyis a régióban jelentős szereplőnek számíthat a jövőben.  A nigériai kormány úgy tervezi, hogy még legalább 6 mélytengeri kikötőt épít.