KözútVilág konferencia

Új, környezetbarát fejlesztés segíti a raktér hőmérsékletének alacsonyan tartását

Új, környezetbarát fejlesztés segíti a raktér hőmérsékletének alacsonyan tartását

A hűtött és fagyasztott élelmiszerek, illetve a gyógyszerek kézbesítése során a hűtési lánc fenntartása a hőmérsékleti paraméterek és útvonaladatok előrejelzésével, valós idejű nyomon követésével és elemzésével biztosítható az okoslogisztikai megoldásokra specializálódott DODO szakértői szerint. A vállalat az elmúlt időszakban egy közel 40 millió forintos beruházással csökkentette a szállítás során alkalmazott hűtési eljárások ökolábnyomát. A szárazjég használatát felváltó fejlesztés éves szinten legalább 150 tonnával csökkenti a hőmérséklet alacsonyan tartásával járó szén-dioxid-kibocsátást.

Egyre forróbb időjárást és egyre hosszabb hőhullámokat hoznak a nyári hónapok: 2024 júliusa volt a 24,53°C-os átlaghőmérséklettel a legmelegebb az 1901 óta Magyarországon mért értékek szerint ez 3 fokkal haladja meg az 1991 és 2020 között mért júliusi átlagot. Látványosan nőtt a hőhullámok hosszúsága is, az idén júliusi volt az eddigi leghosszabb, legintenzívebb és legmagasabb hőmérsékleti értékekkel járó időszak. A nagyvárosokat fokozottan sújtja a nyári kánikula, mivel az utak és házak építéséhez használt burkolóanyagok jóval több hősugárzást nyelnek el, mint a természetes felszín. Magyarországon a lakosság 72 százaléka él városokban, és több mint kétharmada (69,7 százalék) rendszeresen él az internetes vásárlás lehetőségével, ami azt jelenti, hogy a megrendelt árucikkeket a hőhullámok által leginkább érintett, nagyvárosi környezetben kell kézbesíteni, ez pedig új kihívásokat jelent a hűtött áruk kiszállítása terén.

Az élelmiszerbiztonság, illetve az egyéb, hűtést igénylő termékek, például a gyógyszerek felhasználhatósága szempontjából egyaránt elengedhetetlen a hűtési lánc fenntartása a házhoz szállítás során, az áruk átvételétől azok kézbesítéséig. Ehhez az átlagosnál is több paraméter egyidejű figyelembevételére, illetve nyomon követésére van szükség. Az utolsó kilométeres, aznapi kiszállításra specializálódott DODO ennek érdekében olyan innovatív megoldásokat alkalmaz, amelyek lehetővé teszik a külső hőmérséklet, a várható szállítási idő, a közúti forgalmi információk és az egyes termékek hűtési igényének megfelelő kapacitások előrejelzését és ezek folyamatos, valósi idejű nyomon követését.

Saját fejlesztésű, adatvezérelt platformjára támaszkodva az okoslogisztikai szolgáltató garantálni tudja, hogy a hosszan tartó, extrém hőhullámok esetén is biztosítva legyen a raktér hűtött, illetve fagyasztott áruk szállításához optimális hőmérséklete. A futárok a különböző árucikkek átvételekor és kézbesítésekor egyaránt gondosan megmérik az áru hőmérsékletét, ez nemcsak a hűtési lánc fenntartásának biztonsága szempontjából fontos, de az így nyert információk az adatelemzés fejlesztését is segítik. A DODO a hűtést igénylő élelmiszerek mellett a vény nélkül kapható, szintén pontosan meghatározott raktérhőmérsékletet igénylő gyógyszerek kiszállításában is segíti partnereit.

Az elmúlt időszakban az okoslogisztikai szolgáltató egy jelentős fejlesztést hajtott végre annak érdekében, hogy az áruszállítás során alkalmazott hűtési megoldásai az eddiginél is kisebb károsanyag-kibocsátással járjanak. Egy közel 40 millió forintos beruházás keretében speciális, mélyfagyasztott „Delta T” hűtőegységekkel biztosítják a raktér hőmérsékletének alacsonyan tartását. Ezeket az eszközöket mostanáig elsősorban a gyógyszeriparban alkalmazták laboratóriumi minták, illetve különböző gyógyszerkészítmények szállítása során. Ennek az új eljárásnak a bevezetésével még inkább környezetbarátabbá válnak a DODO házhoz szállítási szolgáltatásai, mivel ez éves szinten legalább 150 tonnával kisebb széndioxid-kibocsátással jár a korábban használt szárazjéghez képest.

A forró nyári hónapokban kiemelten fontos az előzetes útvonaltervezés is. Bár az iskolai szünet és a szabadságolások révén a közúti forgalom összességében csökken az év egyéb időszakaihoz képest, de a nyári útfelújítások és egyéb, forgalmi akadályt okozó munkálatok miatt számos esetben kialakulhatnak nagyobb torlódások. A szállítási idő előrejelzése kulcsfontosságú a hűtött és fagyasztott termékek szállításához szükséges hűtőkapacitások precíz meghatározásához, ezért a DODO adatelemzésen alapuló útvonal-tervezési és fuvarszervezési megoldásai ebben az időszakban kulcsfontosságú segítséget nyújtanak a hűtési lánc fenntartásához, előzetesen kalkulálva a várható forgalmi akadályokkal és azok lehetőség szerinti elkerülésével.

Az egyre intenzívebb nyári hőség olyan kihívásokat támaszt a hűtést igénylő áruk szállításával szemben, amelyek az adatvezérelt, több paraméter egyidejű előrejelzésére és elemzésére alkalmas megoldások használatával kezelhetők eredményesen. Legújabb fejlesztésünknek köszönhetően az év legmelegebb időszakában is környezetbarát módon, a korábbinál is alacsonyabb ökolábnyommal tudjuk biztosítani tudjuk a hűtési lánc fenntartását, így futárjaink minden esetben a megfelelő hőmérsékleten kézbesítik a különböző árucikkeket, legyen szó akár fagyasztott élelmiszerekről, akár gyógyszerekről” – mondta Lukáš Gold, a DODO magyarországi vezérigazgatója.