KözútVilág konferencia

Gyorsabb szállítás az Egyesült Királyság és az EU között

Gyorsabb szállítás az Egyesült Királyság és az EU között

A Dachser új vámszolgáltatása, a Smart Border Connect a Brexit előttihez hasonló tranzitidőt tesz lehetővé a gyűjtőszállítmányozásban, egyúttal zökkenőmentes hozzáférést biztosít az EU piacához a brit exportőrök számára. Az intelligens logisztikai megoldás leegyszerűsíti és felgyorsítja a vámkezelést, ezáltal csökkenti az exportköltségeket.

2023-ban a DACHSER European Logistics hálózata több mint 64 millió szállítmányt szállított Európán belül – belső piaci határok nélkül, azaz vámkezelés és az ezzel járó jelentős adminisztratív és szabályozási költségek nélkül. Az uniós tagországok számára a zökkenőmentes gyűjtőszállítmányozás Európa-szerte magától értetődő. Az Egyesült Királysághoz kötődő kereskedelem esetében azonban a négy évvel ezelőtti uniós kilépés óta ez a helyzet megváltozott. Erre a jelentős kihívásra válaszul a DACHSER UK saját megoldást dolgozott ki: ez a Smart Border Connect. „A Smart Border Connect keretrendszert biztosít a DACHSER számára, amelynek révén egyesült királyságbeli ügyfelei áruját főként a francia határon keresztül szállítja Európa többi részébe – gyorsan és megbízhatóan, miközben egyúttal a vámokkal, adókkal és illetékekkel kapcsolatos összes ügyet is kezeli. Ez nagy előny az Egyesült Királyság exportőrei számára, és segít megőrizni versenyképességüket európai versenytársaikkal szemben” – mondta Mark Rollinson, a DACHSER UK ügyvezető igazgatója.

Előzetes vámkezelés a tranzitidő minimalizálása érdekében

A két különböző Smart Border Connect szolgáltatási lehetőséget – a Connect40-et és a Connect42-t – a DDP Incoterms paritás (Delivered Duty Paid, vámkezeléssel szállított) alapján dolgozták ki. Mivel a DDP alkalmazása esetén a feladó kötelessége a vámkezelés és az ÁFA megfizetése, a címzettnek már nem kell fizetnie a küldemény átvételekor. Az áru ezután szabad forgalomban szállítható, akárcsak egy belföldi küldemény, és zökkenőmentesen integrálható a DACHSER európai hálózatába, amely az összes uniós országot magában foglalja – a tranzitidő és az adminisztrációs feladatok növekedése nélkül. A szolgáltatások nemcsak az Egyesült Királyság minden szegletéből biztosítanak napi indulást, hanem gyors összeköttetést is teremtenek valamennyi uniós célállomással.

„A Smart Border Connect egy igényekre szabott megoldás, amelyet a DACHSER azért fejlesztett ki, hogy segítsen az Egyesült Királyság exportőreinek minimalizálni a Brexit hatásait uniós ügyfeleik számára” – emelte ki Alexander Tonn, a Road Logistics operatív igazgatója. „Az előzetes vámkezelésnek köszönhetően mostantól a Brexit előtti időszakhoz hasonló tranzitidőket tudnak kínálni európai célpiacaiknak.” „Amióta bevezettük a Smart Border Connectet, a Dachser meglévő partnerei is igénybe veszik a szolgáltatást, és új ügyfelek is érkeztek ennek köszönhetően. Sokan döntöttek úgy, hogy a DDP paritást alkalmazzák küldeményeikre, hogy profitálhassanak a DACHSER által biztosított tranzitidők révén, amelyek a legrövidebbek a piacon” – tette hozzá Mark Cosgrove, az DACHSER egyesült királysági és írországi értékesítési és kereskedelmi vezetője.

„A Smart Border Connect nemcsak az Egyesült Királyság, hanem harmadik országok számára is érdekes – további unión kívüli országok, mint Svájc és Norvégia integrálása esetében például. Igazán izgalmas lesz, amikor a DACHSER még szorosabbra fűzi European Logistics és Air & Sea Logistics üzletágai kapcsolatát azzal a céllal, hogy globális háztól házig terjedő gyűjtőszállítmányozási megoldást kínáljon. A Smart Border Connect eszközrendszerével felvértezve képesek leszünk arra, hogy a régi és új növekedési piacokat világszerte hatékonyabbá tegyük, és közelebb hozzuk egymáshoz” – jósolja Tonn.