Szállítmányozás 2024 konferencia

Mérföldkő a fenntartható közlekedésben: új elektromos buszok érkeznek Budapestre

Mérföldkő a fenntartható közlekedésben: új elektromos buszok érkeznek Budapestre

Korszakváltás a fővárosi közösségi közlekedésben: 2026 tavaszától ütemezetten 70 korszerű, környezetbarát, teljesen elektromos meghajtású autóbusszal gazdagodik a budapesti járműpark.

Ötven szóló és húsz csuklós – teljesen elektromos meghajtású – autóbusz állhat forgalomba 2026-tól kezdődően Budapesten annak köszönhetően, hogy két – a lejáró operátori (járatüzemeltetési) szolgáltatási szerződések megújítására vonatkozó – közbeszerzést is eredményesen folytatott le a BKK.

Az új járművek üzemeltetésére tavaly októberben és decemberben kiírt tenderben mindkét esetben az ArrivaBus Kft. lett az eljárások nyertese. A BKK és az ArrivaBus Kft. nevében dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója (a képen balra) és Körmendi Anikó, az Arriva Hungary Zrt. vezérigazgatója október 3-án 12-12 éves szerződést írt alá.

A szolgáltató a BYD legmodernebb alacsonypadlós, tisztán elektromos hajtású, légkondicionált autóbuszaival biztosítja a szolgáltatást, amelyek 2026 tavaszától ütemezetten állnak forgalomba. A buszok általános üzemeltetésén kívül (a járművek karbantartása és a járművezetők alkalmazása) az elektromostöltő-infrastruktúra kialakítását és üzemeltetését is a szolgáltatónak kell biztosítania.

Az új, teljesen elektromos hajtású BYD-buszok elsősorban a főváros belső területeit átszelő, meghatározó vonalakon közlekednek majd.