KözútVilág konferencia

Integrált innováció

Integrált innováció

Az Osztrák Logisztikai Hálózat Szövetsége (VNL) évente egyszer odaítéli az Osztrák Logisztikai Díjat az év leginnovatívabb logisztikai projektjének. Idén az ÖBB Rail Cargo Group (RCG) és a Transporeon együttműködése tudta meggyőzni a szakértő zsűrit. Európában páratlan újdonságként először sikerült a multimodális közlekedést zökkenőmentesen integrálni a közlekedésirányítási platformba. A közút és a vasút egyetlen platformon való szimbiózisának köszönhetően óriási lehetőségek rejlenek Európában a modális váltásban.

Az európai zöld megállapodás céljai csak jelentős modális eltolódással, áttereléssel érhetők el. Sok megbízó számára azonban a vasúti szállítás – számos előnye ellenére – még mindig kihívást jelent. Az átláthatóság és a valós idejű információk hiányára panaszkodnak, mert Európában a mai napig nem létezik plug and play megközelítés a multimodális és vasúti fuvarozás valós idejű nyomon követésére. Az állapotüzeneteket és információkat csak a szolgáltatók saját rendszerein belül osztják meg.

Az új, immár díjazott megoldás Európában elsőként kínálja a vasúti és multimodális szállításhoz szükséges adatokat, ami jelentősen támogatja majd a megbízókat abban, hogy megvalósítsák a modális átállással és a kibocsátás-csökkentéssel kapcsolatos ambícióikat. A multimodális és vasúti forgalmak nyomon követési információi ugyanis ugyanazon a felhasználói felületen jelennek meg, ahol a feladó már valós idejű adatokat kap a különböző közúti szállításokról. Ezenkívül a kézzel bevitt állapotadatokat szenzoralapú valós idejű adatok váltják fel.

Kéünkön balról jobbra: Serge Schamschula és Bernhard Schmaldienst a Transporeontól, valamint Clemens Först és Christoph Lewisch az RCG-től átveszik az idei Osztrák Logisztikai Díjat a június 5-ei ünnepségen (Forrás: ÖBB RCG)