Földgázmentes épületek

Földgázmentes épületek

A 15 évvel ezelőtti magyar piacra lépése óta a belga központú VGP Park már 7 ipari parkban (győri, kecskeméti, alsónémedi, üllői, vecsési és hatvani helyszíneken) rendelkezik ingatlannal, összesen 165 ezer négyzetméter bérelhető logisztikai és könnyűipari épületet épített, adott át, fejlesztett és üzemeltet szerte az országban. Idén várhatóan még 100 ezer négyzetméter alapterületű épület készül el.

A cég 2021-ben és 2022-ben folyamatosan növekedett, és ez idő alatt csaknem megduplázta a bevételeit. A magyarországi forgalom (tavaly 3,2 millió euró) a cégcsoport bérletidíj-bevételeinek 6 százalékát adja.

A state-of-the art technológia mellett a fenntarthatóság és az energiahatékonyság a VGP által fejlesztett kereskedelmi ingatlanok fontos jellemzője. A vállalat elkötelezte magát amellett, hogy 2025-re szén-dioxid-semlegessé válik, továbbá az épületei BREEAM-minősítést kapnak, és zöld energiával működnek.

A cégcsoport a németországi Giessenben építi az első földgázfüggetlen raktárépületét, amelynek energiaellátását hőszivattyúval kiegészített napelemes rendszerekkel oldják meg. Egyúttal folynak az egyeztetések és a műszaki vizsgálatok arról is, hogy a már átadott épületeket milyen módon alakíthatják majd zöldebbé. A VGP ilyen irányú törekvései a jövőben a hazai fejlesztésekben is megjelennek.