KözútVilág konferencia

Több mint vámszolgáltató – interjú Vágó Lászlóval, a Vámunió Kft. ügyvezetőjével

Több mint vámszolgáltató – interjú Vágó Lászlóval, a Vámunió Kft. ügyvezetőjével

Idén ünnepli fennállásának 30 éves évfordulóját hazánk egyik legnagyobb, magánkézben lévő, évről évre dinamikusan fejlődő vámügynöksége, a Vámunió Kft., amely a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége alapító és a Magyar Szállítmányozók Szövetségének legújabb és ez idáig egyetlen vámos tagja, valamint a Pest megyei e-commerce vámkezelések úttörője.

– Milyen tevékenységre alakult a cég 1994-ben?

– Az alapító tulajdonos Miller János a Magyarországra érkező multinacionális termelőcégek számára nyújtott támogatást, a működésükhöz szükséges vámhatósági engedélyek megszerzésétől kezdve a napi operációs feladatok ellátásáig. A cég az elsők között látta el feladatait outsourcing jelleggel, a szerződött vállalatok telephelyén a saját vállalatirányítási rendszerükben integráltan.

– Milyen mérföldkövek fémjelzik a társaság fejlődését, portfóliója bővülését?

– 2003-ban csatlakozott hozzá a cég jelenlegi tulajdonosa, Garay Zsuzsanna, akivel a mai napig jó baráti viszonyt ápolnak. Az új társ érkezésével új ötletek, javaslatok is megjelentek a cég életében, amelyek eredményeképpen elindult egy új üzletág: gyűjtőszállítmányozók részére nyújtott szolgáltatások, amelyek magukba foglalják az áruk fizikai mozgatását, raktározását, a vámeljárások elvégzését, a belföldi disztribúciót és a feladatokhoz kapcsolódó adminisztrációs tevékenységet is. A Vámunió Kft. a mai napig neutrális vámügynökségként látja el ezt a feladatát. Hamarosan ismertté vált speditőrkörökben ez a szolgáltatásunk, és újabb megbízók érkeztek, akik igényelték az efféle támogatást. Mára az állandó partnereink között tudhatunk 5 saját hajóval nem rendelkező fuvarozócéget (Non-Vessel Operating Common Carrier, NVOCC) és csaknem 50 szállítmányozócéget. A szolgáltatás színvonalát jól mutatja, hogy a kezdetekkor csatlakozott partnereinkkel a mai napig együtt dolgozunk a közös cél, az ügyfelek magas szintű kiszolgálása érdekében.

– Mekkora részt képviselnek az árbevételben a mai üzletágaik? Melyik szolgáltatás milyen szintjén áll az életciklusának?

– Az árbevételünk túlnyomó része a vámtevékenységből származik, a raktározás és a hozzá kapcsolódó logisztikai szolgáltatások az árbevétel kisebb részét képezik. Minden szolgáltatásunk folyamatos fejlesztés alatt áll. Az elmúlt időszakban egyre nagyobb igény mutatkozott a szállítmányozók és fuvarozók részéről saját raktár létesítésére, amely raktárakat szeretnék úgy üzemeltetni, hogy nem uniós áruk fogadására is alkalmasak legyenek. Ezeknek az igényeknek a kielégítésében is segítséget tudunk nyújtani a vámhatósági engedélyeink kiterjesztésével, ami magával hozza a vámfeladataink bővülését is. A belföldi címzettek részére történő kiszállítás kapcsán a közelmúltban több partnerrel kötöttünk szerződést, így költséghatékonyabban tudjuk közvetíteni ezt a szolgáltatásunkat a megbízók felé. A vámtevékenységünk fejlesztése is folyamatos: az ügyfeleink egyedi igényeinek felmérésével igyekszünk megadni a szükséges vámszakmai támogatást annak érdekében, hogy az áruk a lehető leggyorsabban áramolhassanak.

– Milyen kihívásokkal szembesülnek? Milyen megoldásaik vannak ezekre?

– A raktározási és a vámügyintézési feladatok ellátásához a megfelelő munkaerő felkutatása, szerződtetése és megtartása állít kihívás elé bennünket. A speciális szakértelmet igénylő pozíciókra lényegesen nehezebb megtalálni a jelölteket, és ez már nemcsak a vezetői kereséseket érinti, a vám- és a logisztikai területen is találkozni ezzel. Az egyik feladat, hogy pontosan azokat a szakembereket érjük el és nyerjük meg, akikre szükségünk van. A raktárosi pozícióba igyekszünk felvenni olyan munkatársakat, akik az árumozgatás több területén hasznos tudással, ismerettel, gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek, és precízen tudják elvégezni a rájuk bízott feladatokat. A vámügyintéző munkatársainkkal szemben támasztott követelmény – a magas fokú szakmai tudáson, tapasztalaton kívül – az ügyfélközpontúság, amit a cégünk tulajdonosa is képvisel. A szerződött partnereink döntő többségével személyes kapcsolatot ápol, ez is hozzájárul ahhoz, hogy minden felmerülő problémát gyorsan, hatékonyan tudunk orvosolni, mert nemcsak megbízó és megbízott közötti munkakapcsolatról, hanem partneri viszonyról beszélhetünk. Az új munkatársaink kiválasztásánál figyelmet fordítunk arra, hogy a szakmai képességek mellett személyiségükben is illeszkedjenek a cégünkhöz. Az elmúlt időszakban sikerült új kollégákat felvennünk, akik döntő többsége ajánlás útján érkezett hozzánk, és rendelkeztek ismeretekkel cégünk értékeiről.

– Mi jellemzi a raktári infrastruktúrájukat?

– A budapesti telephelyünkön 7500 négyzetméteres raktárkapacitás áll rendelkezésre. Kívül esik Budapest forgalomkorlátozását érintő területén, ezért 12 tonna össztömeg feletti gépjárművekkel is megközelíthető, további előny a fővárosi terminálok karnyújtásnyi közelsége is. A munkavállalóink többsége itt dolgozik, itt látjuk el a gyűjtőszállítmányozással kapcsolatos feladatainkat: kézi és gépi rakodást, komissiózást és csomagolást. Átmeneti megőrzési létesítményt és közvámraktárat is üzemeltetünk a telephelyen. A közvámraktárban többek között autóipari beszállító partner tevékenységét támogatjuk, az áruk beérkezésétől kezdve a raktározási és vámfeladatok elvégzésén át a kiszállításra történő előkészítésig. A raktározási tevékenységünk kiterjed továbbá takarmányipari termékek tárolására, élelmiszer-vállalkozások részére biztosítunk első magyarországi tárolási helyet, és a társcégünkkel jövedéki raktárat is üzemeltetünk, amelynek keretein belül zárjegyezési feladatokat is ellátunk. A raktározási tevékenységünkhöz kötődnek különféle átrakodások, amelyeknek jelentős részét képezi túlméretes áruk nagyfokú szakértelmet kívánó kezelése. Tapasztalt munkatársaink e feladatok elvégzésében is támogatják partnereinket. A telephelyen dolgozó vámügyintéző kollégák vámkezelik a budapesti terminálokra érkező FCL-szállítmányokat, valamint a repülőtérre és a vámhatárokra érkező küldeményeket.

– Mi az idei, a közép- és hosszú távú tervük? Várható újabb tevékenység vagy telephely indítása?

– A cégünk tulajdonosával a portfólió további bővülését irányoztuk elő, amelynek keretében többféle tevékenység jelenik meg. Az e-kereskedelem számottevő forgalomnövekedése nyomán egyre nagyobb az igény a vámeljárások és a kapcsolódó tevékenységek kielégítésére. A rendelkezésre álló információnk szerint a repülőtér nagyon leterhelt az ilyen áruk vonatkozásában. A Vámunió Kft. együttműködési megállapodást kötött a Loginvent Zrt.-vel, amelyet követően – a NAV Pest Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság támogató közreműködésével – megkezdtük a B2C-kereskedelemben beérkező áruk vámkezelését Maglódon. Terveink között szerepel a forgalom növelése új partnerek bevonása mellett. Jelenleg több szállítmányozó és fuvarozó által működtetett raktárra van folyamatban engedély-kiterjesztés, aminek birtokában teljes körű vámtevékenységet fogunk ellátni ezeken a helyszíneken. A tevékenységi engedélyeink mögött lévő magas összegű garanciáinkat szükség esetén tovább tudjuk bővíteni, mert a cég pénzügyi eredményei ezt lehetővé teszik. Az importforgalmat illetően a speditőrpartnereinkkel közösen ajánlunk egyszerűsített vámeljárásra vonatkozó lehetőségeket olyan importőrök részére, akik jelentős forgalmat bonyolítanak, és az általunk biztosított szolgáltatás igénybevételével az áru áramlását egyszerűsíteni, gyorsítani tudjuk úgy, hogy költséget takarítunk meg számukra. Célunk továbbra is a meglévő, gyártást végző, illetve szállításban közreműködő partnereink hosszú távú, professzionális kiszolgálása. Együttműködési megállapodás megkötése zajlik jelenleg egy adótanácsadó vállalattal, akikkel karöltve tudunk stratégiai, később operatív segítséget nyújtani hazánkba települő cégek számára adó- és vámterületen egyaránt. Terveink között szerepel továbbá az adminisztrációs folyamataink felhasználóbarátabbá tétele: egy automatizált, modern, egyszerű ügyintézést biztosító rendszer megvalósítását tűztük ki célul. Természetesen figyelemmel követjük a jogszabályi változásokat, amelyek új feladatok elvégzését (például a karbonvámmal kapcsolatos kötelezettséget) követelik meg az importtevékenységet végző gazdasági társaságoktól, ebben is segítséget nyújtunk számukra, hogy eleget tudjanak tenni a hatályos előírásoknak. A fő célkitűzésünk pedig az, hogy ezzel az összetartó, szerető közösséggel folyamatosan fejlődve a korábbi évekhez hasonlóan a tőlünk elvárt szinten elégítsük ki ügyfeleink egyedi igényeit, a kis- és középvállalkozásoktól kezdve a multinacionális cégekig bezárólag úgy, hogy elégedettséggel töltse el partnereinket a Vámunió Kft. tevékenysége. Ezt az értékeink biztosítják, amelyek az egyedi igények felmérésében, a komplex szolgáltatásban, a szakértelemben, a rugalmasságban, a magyarországi viszonylatban kiemelkedő bankgarancia-háttérben, a szolgáltatói felelősség biztosításában és az ügyfélközpontú hozzáállásban mutatkoznak meg.

 

NÉVJEGY

Vágó László 2002-ben diplomázott a Debreceni Egyetem Szociálpedagógiai Karán, majd 2010-ben elvégezte a Budapesti Corvinus Egyetem vámigazgatás-szervező szakát, 2019-ben pedig vámjogi szakértői hatósági vizsgát tett. Az első munkahelye a Vám- és Pénzügyőrség volt, ahol csaknem 20 évet töltött, és az évek alatt komplex gyakorlati tudásra tett szert. Az alapeljárásban eltöltött 14 év után az utólagos ellenőrzési osztályon dolgozott, ahol mélyrehatóbban megismerte a külkereskedelmi ügyletek mögött húzódó gazdasági folyamatokat. A pénzügyőri pálya lezárását követően, 2014-ben került az amerikai hátterű Diebold Hungary Kft. vámvezetői pozíciójába, itt a különleges eljárásokhoz kapcsolódó teljes körű engedélyezési és operációs feladatok ellátásában működött közre. 2018-ban igazolt a Vámunió Kft.-hez vámszakértőként, vámtanácsadóként, majd 2019 végén bizalmat és felkérést kapott az ügyvezetői feladatok ellátására.