Szállítmányozás 2024 konferencia

E-kamionok a kikötőben

E-kamionok a kikötőben

Szeptember közepétől 3 hónapon keresztül 3 darab tisztán elektromos Nikola Tre kamiont tesztelnek a hamburgi kikötőben elsődlegesen konténerszállításra.

A hamburgi kikötő még 2021 szeptemberében írt alá szándéknyilatkozatot az amerikai Nikola Corporationnal és az Ivecóval, amely magában foglalja a két utóbbi cég által közösen létrehozott ulmi gyártóüzemben készülő járművek tesztelését és 25 darab Nikola Tre megvásárlását a hamburgi szállítmányozók számára.

Az együttműködésnek köszönhetően nemcsak a kikötő tehet szert értékes tapasztalatokra az elektromos teherautókkal, hanem arra is fény derülhet, hogy a Nikola Tre valóban tudja-e teljesíteni az 530 kilométeres hatótávot. A 4×2-es hajtásképletű nyerges vontatót ugyanis 733 kWh összkapacitású akkumulátorcsomaggal szerelték, amelyet 350 kW-os gyorstöltővel akár 100 perc alatt is fel lehet tölteni.

A hamburgi kikötő a tervezi, hogy a tesztfutások során szerzett tapasztalatokat követően a további Nikola Tre nyerges vontatókat 2023-ban teljesen integrálják a létesítmény áruszállítási rendszerébe, ami magával vonja a szükséges töltőinfrastruktúra telepítését is.

A Nikola Corporationbe bevásárolta magát az Iveco anyacége, a CNH Industrial, amely az Iveco S-Way típusú dízelmotorral és gázmotorral készülő nyergesét vitte az együttműködésbe.