A szegedi GlobalLog Kft.: értékteremtés bérbeadóként és logisztikai szolgáltatóként

A szegedi GlobalLog Kft.: értékteremtés bérbeadóként és logisztikai szolgáltatóként

A GlobalLog Kft. fejlesztette fel 2006-tól kezdődően a 45 ha területű Szegedi Ipari Logisztikai Központot. A társaság többségi tulajdonosa a Masped Zrt. (54,33%), a kisebbségi a Zoll-Platz Kft. (45,67%). 2018-ig Szeged Önkormányzata is tulajdonos volt a cégben. „Mára a terület döntő hányadában betelepült, eladó négyzetméterünk nincsen, majdnem minden vevőnk elvégezte a fejlesztést” – tudtuk meg Vörös Béla ügyvezető igazgatótól.

A 13 évvel ezelőtti induláskor első körben alapinfrastruktúrával kellett ellátni a területet, amihez az uniós GOP- és regionális DAOP-pályázatok nagy támogatást nyújtottak a GlobalLognak, főként amiatt, hogy a válság is pont az idő tájt jelentkezett. Ez az üzleti környezeten és a hitelek feltételein közvetlenül is észlelhető volt.

A terület jelentős részét menetközben hasznosították. A Volvo Hungária Kft. és a Hansa-Kontakt Kft. voltak az első nagyobb betelepülőik. Idővel elnyerték az intermodális logisztikai központ címet, amely mára sajnos nincs meg, mivel a RO-LA szegedi átrakóhelye megszűnt. Ugyanakkor ma ipari parkként is üzemelnek.

„Az ingatlanfejlesztés során az elsődleges szempont a piaci viszonyokhoz való alkalmazkodás volt, tehát nem erőltettük mindenáron egy hatalmas logisztikai központ létrehozását spekulatív jelleggel, mert akkor is azt láttuk – és ez így van ma is –, hogy nem erre van igazán kereslet. Fontos szempont volt az üzleti partnereinkkel a korrekt, hosszú távú kapcsolat kiépítése, s ez meghozta az eredményt – foglalta össze az üzletpolitika lényegét Vörös Béla ügyvezető.

A Dow AgroScience Hungary Kft. részére például növénynemesítő állomást építettek több mint 700 millió forint értékben, és 2014-ben kulcsrakészen adták át a bérlőnek. Ez Európa egyik legfejlettebb ilyen típusú laboratóriuma, illetve kutatóállomása. Építettek kamionszerviz-bázist is, szintén bérbeadásra, amelyet a bérlő később megvásárolt tőlük. Az Országos Dohányboltellátó Kft. 2600 négyzetméter modern raktárat bérel tőlük hosszú távon. A Szerviz-Sped Kft. részére hűtőraktárat és irodákat adnak bérbe. A GlobalLog kisebbségi tulajdonosa, a Zoll-Platz Kft. irodákat és parkolót bérel tőlük, valamint üzemelteti a vámudvart.

A legfrissebb hír, hogy a Pick Szeged Zrt. részére most indul a projektjük, amelyben 2600 négyzetméter hűtőraktárat, szociális blokkot és irodákat építenek, 2020 elejére tervezett átadással. Ez egy rendkívül korszerű, minden igényt kielégítő objektum lesz, amelyet szintén bérbeadás útján hasznosítanak.

A cég saját logisztikai tevékenysége egy 2 ezer négyzetméteres raktárban, 3 ezer rakathelyen folyik. A paletták mellett 500 négyzetméter áll rendelkezésükre tömbös tárolásra. Ezenkívül komissiózási,  spedíciós, kezességnyújtási és export-import ügyintézési feladatokat végeznek. A színvonalas létesítményre van kereslet a térségben, sok multicéget szolgálnak ki. Régi kapcsolatban vannak az Unilever Europe B.V.-vel, a Prysmian MKM Kisteleki Kábelgyár Kft.-vel, a Ravago Distributionnel, a Dunapack Kft.-vel, az R-Coop 3 Kft.-vel és számos más magyar vállalkozással.

„Mind a bérlet, mind a saját logisztikai tevékenység során az együttműködés, a precizitás és az igényekhez való alkalmazkodás a hozzáadott értékünk. Partnereink alapvetően elégedettek velünk, mert korrekt megállapodásokat kötünk, és ezeket be is tartjuk” – zárta az ismertetőt Vörös Béla.

NÉVJEGY

Vörös Béla 1969-ben született Hódmezővásárhelyen, ott is él a családjával. Államigazgatási Főiskolát és jogi egyetemet végzett, ez utóbbit Pécsett, majd szakvizsgázott. Dolgozott a közszférában jegyzőként, onnan rálátása volt természetesen a beruházásokra arról az oldalról is. 2006 eleje óta a GlobalLog Kft. ügyvezetője.