KözútVilág konferencia

„Kapcsolatot teremtünk az emberek között, és jobbá tesszük az életüket” – interjú Fekete Mariettával, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. speciális áruk termékfejlesztési vezetőjével

„Kapcsolatot teremtünk az emberek között, és jobbá tesszük az életüket” – interjú Fekete Mariettával, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. speciális áruk termékfejlesztési vezetőjével

A DHL szinte egész világra kiterjedő hálózata biztonságot és hozzáértést nyújt gyógyszeripari ügyfelei számára is. Piaci előnyük még a sokéves tapasztalatuk és háttérmunkájuk, amit ezen áruk biztonságos szállításának érdekében invesztáltak a terület fejlesztésébe. Napi szinten meg is valósul a gyógyszeripari jelmondatuk: Connecting people, improving lives.

– Milyen logisztikai sajátosságai vannak a gyógyszerkereskedelmi szállításoknak a hagyományos árukhoz képest?

– A gyógyszerszállításoknál az elsődleges szempont a hűtési lánc fenntartása a teljes szállítás során, illetve ennek dokumentálása és folyamatos információk rendelkezésére bocsátása az ügyfelek részére. E feltételek teljesítése a szállítmányozók részéről speciális kezelést és több erőforrást igényel, valamint az egyes folyamatok átszabását, fejlesztését is. A normál szállításokhoz képest itt nagyobb odafigyelés, proaktív ügyintézés és kimondottan a gyógyszeripari területre vonatkozó szaktudás szükséges a szállítást lebonyolító kollégák részéről is. Folyamatosan figyelni kell a területre vonatkozó fejlesztéseket is, hogy például a csomagolóanyagok, hőmérsékletkövető eszközök vagy az ügyfeleink részére kifejlesztett online felületek terén is a legújabb és legbiztonságosabb technológiát tudjuk nyújtani.

– Vannak-e meghatározó fejlődési trendek a nemzetközi színtéren?

– A megnövekedett igények nemcsak a már meglévő piacokra korlátozódnak, hanem egyre több új és távoli desztináció is megjelenik a szállítási palettán. Ezek a szállítmányozókat is több kihívás elé állítják, mivel új megoldásokat, útvonalakat és eszközöket kell igénybe venni, kidolgozni a megfelelő teljesítés érdekében. A légitársaságoknál is megfigyelhető, hogy egyre több figyelmet fordítanak az érzékeny árukra. Fejlesztik a hőmérsékletérzékeny küldemények biztonságát elősegítő kezelési folyamataikat és sok helyen az eszközállományukat is. Közutas területen is egyre fejlődik a hűtős gépkocsiállomány minősége és összetétele, tudatosan a keresletre szabottan.

– Hogyan változnak a megbízói igények ezen a területen?

– Az utóbbi években kiemelt fontosságot kapott a GDP-előírásoknak megfelelő szállítás, amelynek biztosításához a szállítmányozói oldalnak is fejlesztéseket kellett eszközölnie. Már nem elég csak elszállítani az árut a feladótól a címzettig, hanem dokumentálni is kell, hogy a szállítás az előírt hőmérsékleten és idő alatt valósult meg. Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a minőségbiztosítási szempontok és az áru- és hőmérsékletkövetési megoldások. Probléma esetén a kivizsgálások és javító intézkedések bevezetése már alapnak számít, ami korábban nem volt ennyire fókuszban.

– Hatással van-e erre a forgalomra a munkaerőhiány? Ha igen, hogyan?

– A munkaerőpiacon nehéz olyan képzett munkatársakat találni, akik a gyógyszerszállításokban jártasak, és ismerik az előírásokat. Az ilyen szakemberek nehezen váltanak, mert a cégek megbecsülik őket. Egy új, tapasztalatlan kolléga képzése sok időt és energiát vesz igénybe, ezért mindenki igyekszik megtartani a meglévő embereit. A DHL-nél több olyan kollégánk dolgozik a gyógyszerszállításokkal foglalkozó csoportban, akik már évek óta itt vannak, akár több, mint 10 éve is. Mivel a terület erősen növekszik, mindig igény van új szakemberekre, mi is éppen most keresünk új kollégát.

– Milyen formában foglalkozik a társaságuk ilyen szállításokkal?

– A légi szállítási osztályunkon belül egy dedikált csapat foglalkozik a speciális kezelést igénylő áruk és ezen belül a gyógyszerek szállításával. Minden kollégánk „Certified Life Science Specialist” minősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy egy hosszú képzési folyamat eredményeként szereztek képesítést a gyógyszerszállításokban való részvételre.

– Mikor és miért vágtak bele ebbe a szegmensbe?

– A 2010-es évek óta van egyre több olyan szállításunk, amely ehhez a területhez kapcsolódik. A DHL-nél globális szinten már több, mint 15 éve dolgoznak a teljes DHL-hálózatra kiterjedő rendszer létrehozásán, aminek 2014 óta mi, a DHL Globál Magyarország Kft. is tagjai vagyunk. Ez a rendszer magában foglalja a minősített és képzett kollégákat, a GDP előírásainak megfelelő árukezelést, raktározást, egységes és minősített folyamatokat, minőségbiztosítási rendszert, valamint 24/7 rendszerű áru- és hőmérsékletkövetést. Az elmúlt 10 évben ezt a rendszert a világban 128 DHL-irodában vezettük be, kimondottan a gyógyszeripari szegmensre szabva.

– A cég hálózatában vagy a magyar piacra szabva üzemeltetik ezt a szolgáltatást?

– Számos magyar ügyfelünk van, de a nemzetközi piacra is dolgozunk. A nemzetközi szabályozásokon kívül minden országnak megvannak a saját előírásai, így fontos, hogy az ügyfeleink – akár itthon, akár külföldön – olyan DHL-es kollégákkal tudjanak dolgozni, akik mindegyikben jártasak. Ebben nagy segítséget nyújt a DHL hálózata.

– Hogyan felelnek meg a kihívásoknak?

– A megnövekedett ügyféligények és a GDP-nek megfelelő szállítások által keltett kihívásokra folyamatos fejlesztéssel és aktív minőségbiztosítási háttérrel reagálunk. Mint már említettem, több országra kiterjedő, kimondottan a gyógyszeripari ügyfelek részére létrehozott hálózatot üzemeltetünk, amely leköveti és kielégíti a szegmenst érintő szállítási elvárásokat. A szállítmányok jellegétől, értékétől és szállítási sajátosságaitól függően több szolgáltatási szintet is biztosítani tudunk ügyfeleinknek. Alapszolgáltatásunk, a temperált gyógyszerszállításokhoz kapcsolt ingyenes Thermonet csomag is tartalmazza a folyamatos követést és ügyféltájékoztatást, küldeményekre szabott SOP-t, továbbá a GDP-nek megfelelő minőségbiztosítási hátteret és dokumentációt. A kiemelt szolgáltatásaink pedig akár a repülés ideje alatt is elérhető, valós idejű hőmérsékletkövetést és probléma esetén proaktív beavatkozást is tartalmaznak, amellyel még biztonságosabban fenntartható a hűtési lánc.

 

NÉVJEGY

Fekete Marietta 1992-ben szerezte meg a felsőfokú külkereskedelmi és szállítmányozói szakképesítést a Külkereskedelmi és Oktatási Továbbképző Központnál Budapesten, majd 1998-ban az ELTE Bölcsészkarán diplomázott. 1989 óta dolgozik a szállítmányozásban, és ez alatt az idő alatt szinte minden területen volt lehetősége tapasztalatokra szert tenni, Magyarországon kívül még Ausztriában is. Kezdetben közúti direkt- és gyűjtőszállításokkal, majd nemzetközi költöztetéssel, valamint tengeri és légi szállítmányozással is foglalkozott. A DHL Globál Szállítmányozási Kft.-nél 2004 óta dolgozik. Nagyon szerencsésnek mondhatja magát, mert 2–3 évente újabb és újabb területeken próbálhatja ki magát. A jelenlegi, speciális árukért felelős vezetői pozícióját megelőzően előbb ügyintézőként, később csoportvezetőként is lehetőséget kapott a nemzetközi közutas osztályon, valamint a légi implementációs, majd a légi árképzési területeken is.