Szállítmányozás 2024 konferencia

Fenntarthatóbb Forma–1 a DHL-lel

Fenntarthatóbb Forma–1 a DHL-lel

A több mint 40 éves motorsport-tapasztalattal rendelkező DHL immár 20 éve a Forma–1 hivatalos logisztikai szolgáltatója – ezzel a sportág leghosszabb ideje meglévő globális partnere –, és idén további évekre újította meg ezt az együttműködést. Mindkét vállalat erősen elkötelezett a fenntarthatóság iránt a jelenleg 5 földrész 21 országán átívelő logisztika terén is, amely a teljes szezonban légvonalban mérve 127 ezer kilométeres távolságban továbbítja a nagy értékű felszereléseket, versenyenként akár több mint 1400 tonnát. Az idei szezon újdonságaként a bioüzemanyaggal hajtott kamionok száma több mint kétszeresére nőtt az európai szakaszon.

A DHL zöldprogramja

2017-ben a DHL Group volt a világ első logisztikai vállalata, amely 2050-re nettó zéró célt tűzött ki a logisztikával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás terén. Fenntarthatósági stratégiájának részeként a cégcsoport 2030-ig további, mintegy 7 milliárd eurós beruházást tervez e cél érdekében: növelik a fenntartható üzemanyagok alkalmazását mind a légi, mind a tengeri és a közúti szállítás során, felgyorsítják a járműparkjuk elektromossá tételét, és szén-dioxid-semleges épületeket alakítanak ki.

A DHL Group üzletágai szállítmányozási és logisztikai szolgáltatások páratlan portfólióját kínálják a belföldi és nemzetközi csomagkézbesítéstől, az e-kereskedelemmel kapcsolatos szállítási és fulfillment megoldásokon, a nemzetközi expressz, közúti, légi és tengeri szállításon át az ipari ellátásilánc-menedzsmentig. A világszerte több mint 220 országban és területen mintegy 395 ezer alkalmazottal, a technológiai, illetve az energiaszektor, a gyógyszer- és az autóipar, továbbá a kiskereskedelem számára kifejlesztett egyedi iparági megoldásokkal a DHL fenntartható globális kereskedelmet biztosít. Elkötelezettsége kiterjed a társadalmi felelősségvállalásra, és kiemelt a jelenléte a fejlődő régiókban is.

Partnerségben

A DHL és a Forma–1 két évtizede fennálló partnersége során mindkét vállalat jelentősen átalakult. Mérföldkőnek számít a Forma–1 bejelentése 2019-ben, hogy célja a nettó zéró kibocsátás elérése 2030-ig, amelyben a DHL vezető multimodális megoldásai, a közúti, légi és tengeri szállítmányozási szolgáltatásai kulcsfontosságú tényezők. Az idei versenynaptár pedig például 24 futamra bővült, és adott térségekben racionalizáláson is átesett a szállítási távolság csökkentése érdekében.

A száguldó cirkusz nagy értékű szállítmányai magukban foglalják a versenyautókat, a gumiabroncsokat, a pótalkatrészeket, az üzemanyagot, a közvetítőberendezéseket, valamint marketing- és vendéglátóipari felszereléseket. A DHL Motorsport 100 fős logisztikai szakembergárdájának fele a mindenkori helyszínen dolgozik.

Zöldelvek a gyakorlatban

Míg a tengeren túlra légi úton továbbítják a Forma–1 szállítmányait, Európán belül teljes egészében kamionok viszik. A nyári mogyoródi nagydíjra, a Hungaroringre összesen 350 kamionnal érkeztek az előző állomásról, Silverstone-ból. Bécsben tankolták meg a flotta immár 37 bioüzemanyaggal hajtott kamionját, ami elegendő volt ahhoz, hogy a Hungaroringre fuvarozzanak mindent, majd arra is, hogy innen a következő állomásra, a belgiumi Spaba elérjenek. Minden egyes bioüzemanyaggal működtetett kamion átlagosan 83 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a dízelüzemű társaikhoz képest.

A zöldlogisztika terén élen járva a DHL a bioüzemanyaggal tankolt kamionok mellett üzemanyag-takarékos Boeing 777-es repülőgépeket is alkalmaz a szállítások során. Ezek a járművek a hagyományos repülőgépekhez képest jelentősen, 17 százalékkal csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást. Ezenfelül a Hungaroringen fenntartható árammal táplálták a verseny háttérországát, a napelemeket a pálya körüli területekre telepítették. Hollandiában, a zandvorti versenyhelyszínen pedig szélerőművekkel termelik az energiát.

„Mindkét vállalat elkötelezett a fenntarthatóság mellett, közös célunk, hogy a sportot fenntarthatóbbá és hatékonyabbá tegyük. A DHL és a Forma–1 folyamatosan további fenntartható logisztikai lehetőségek után kutat, és ebben a szezonban több mint kétszeresére növelte a bioüzemanyaggal hajtott kamionok számát” – hangsúlyozta a jövőt illetően Simon Price, a DHL Global Forwarding motorsport eseménymenedzsere. „A Forma–1 hivatalos logisztikai partnereként a 20 éves évfordulónkat is ünnepeljük, ezzel a sportág legrégebb óta együttműködő globális partnereivé váltunk. Büszkék vagyunk az elért eredményekre” – tette hozzá.