KözútVilág konferencia

Hajóstársaságok pályáznak a DB Schenkerre

Hajóstársaságok pályáznak a DB Schenkerre

A Deutsche Bahn (DB) megkapta a megerősítő ajánlatokat a cégcsoport legjövedelmezőbb üzletágának számító DB Schenker megvásárlására. Ajánlatot nyújtott be többek között a DSV, a Maersk és az MSC. Ezenkívül a CVC Capital Partners és a Carlyle Group befektetési alapok fenntartották a mintegy 14 milliárd eurós ajánlatukat.

A DB Schenker eladását tavaly decemberben jelentették be, akkor indult el hivatalosan a cég értékesítési folyamata. Ez év január közepéig több mint 20 társaság jelezte érdeklődését a német logisztikai óriás iránt. A DHL és a DSV gyorsan kiemelkedett a kérők közül, mivel ezek rendelkeznek a legnagyobb potenciállal. Ennek eredményeként az MSC és a Maersk egyre inkább teret veszített – bár az utóbbi továbbra sem adta fel a DB Schenker megszerzését. A dán DSV hajóstársaság a francia BNP Paribas-szal és a brit–kínai HSBC hitelintézettel állt össze, és sajtóhírek szerint továbbra is éllovasa a vevőkörnek.

A DB Schenkert 10–15 milliárd euró értékűre becsülik. A tulajdonos német állam a részvények felvásárlása helyett inkább készpénzt szeretne; a logisztikai leányvállalat eladásából származó bevételt a DB – különösen a DB Cargo – fennálló tartozásainak fedezésére tervezik fordítani.