KözútVilág konferencia

Hatékony és fenntartható működés

Hatékony és fenntartható működés

Az ALDI kiemelt figyelmet fordít arra, hogy működésének minél alacsonyabb legyen a karbonlábnyoma, ezért a vállalat évek óta folyamatosan keresi és alkalmazza az úttörő környezetvédelmi megoldásokat – a logisztika terén is.

Az országban elsőként: e-kamion az áruszállításban

A vállalat 2021 végén úgy döntött, hogy az országban gyakorlatilag elsőként e-kamiont kezd el használni. A döntés olyan mértékben megelőzte a korát, hogy a nemzetközi járműgyártóknak még nem is voltak szériaérett nyerges vontatóik. Az ALDI első e-kamionját logisztikai partnerével, a WIN Capital Kft.-vel állította üzembe. Ezt a nyerges vontatót eredetileg dízelüzeműként helyezték forgalomba, majd a teljes hajtáslánc magyarországi átalakítása és akkumulátorokkal történő kiegészítése után vált kizárólag elektromos meghajtásúvá. Az ALDI egyik célja az volt, hogy bebizonyosodjon: az elektromos járműhajtásnak nem csupán a személyautók, hanem a legnagyobb teherautók esetében is van létjogosultsága, és helyi károsanyag-kibocsátás nélkül biztosítható az áruszállítás.

Az első elektromos kamion hatótávja 200–220 km, amivel 2 műszakban 2 távolabbi vagy 4 közelebbi üzletet tud kiszolgálni. Az akkumulátora mindössze 5 óra alatt teljesen feltölthető. Az elektromos hajtás ennél az egyetlen nyerges vontatónál havonta mintegy 3600 liter üzemanyag-megtakarítást jelent a dízelüzemű változathoz képest, egyúttal havi 13,7 tonnával kevesebb a jármű lokális szén-dioxid-kibocsátása.

Az ALDI 2023-ban tovább bővítette az e-flottáját egy Scania tehergépkocsival. A 3 tengelyes, 27 tonna össztömegű, speciális hűtődobozos felépítménnyel ellátott teherautót egy 230 kW teljesítményű villanymotor hajtja, amelyhez az elektromos áramot 9 akkumulátorcsomag biztosítja, ezek névleges kapacitása 300 kWh. Az új e-kamionnak nemcsak a hajtása, de a rakterének a hűtése is az akkumulátorokról üzemel. Ez a teherautó egyetlen feltöltéssel mintegy 180 kilométert tud megtenni, így a Budapesten és Pest vármegyében található üzletek közül naponta 5–6 áruházat képes ellátni áruval. A teljesen lemerült akkumulátorokat az első kamionhoz hasonló idő alatt lehet teljesen feltölteni, de erre jellemzően nincs szükség, hiszen rakodás közben is az e-töltőre csatlakozik a jármű.

Az ALDI első e-kamionja eddig több mint 92 ezer km-t tett meg, és így 62 ezer kg-mal kevesebb szén-dioxid jutott az áruszállítás révén a légkörbe, mint korábban, míg a második e-teherautója körülbelül 28 ezer km-t futott, mintegy 15 ezer kg-mal kevesebb szén-dioxidot kibocsátva.

A környezeti hatáshoz tartozik, hogy a hajtáslánc mentes a fosszilis energia használatától, továbbá lényegesen alacsonyabb menet közben a zajterhelése. Nem elhanyagolható szempont a fenntarthatóság oldaláról, hogy az elektromos hajtásnak kisebb a karbantartási igénye, elmarad a motorolaj cseréje, nincs szükség AdBlue adalékra.

Óriási raktár, kristálytiszta levegővel

Az ALDI a logisztika több pontján is olyan megoldásokat keresett, amelyek helyet, súlyt és tisztítási költséget takarítanak meg. A raktárban 3 műszakban 700 dolgozó biztosítja az áruátvétel, az anyagmozgatás, az összekészítés és a kiszállítás gördülékenységét, egyúttal naponta 220 kamion gépkocsivezetője is itt tartózkodik a ki- és berakodás idejére. Mindez sok kapunyitással, illetve árumozgatással jár, elkerülhetetlen a szállóporképződés, hiszen az áru 80 százaléka hagyományos raklapon érkezik. A szállópor egyrészt az itt dolgozók közérzetét zavarhatja, másrészt a raktári gépek, berendezések gyakoribb karbantartást, takarítást igényelhetnek, egyúttal csökkenhet az élettartamuk, harmadrészt az áru és a raktár tisztántartása, takarítása jelentős költséggel járhat.

Az ALDI ezért úgy döntött, hogy Magyarországon egyedülálló megoldásként a logisztikai központjának légterébe 24 porszűrőt szerel fel: 22-t a szárazáru-, 2-t pedig a hűtőrészlegbe. A gépek a telepítés előtti pormennyiség 75–80 százalékát megszűrik, és számos mérési ponton – a tüdőbe jutó (respirábilis) por esetében 8, a belélegezhető por esetében 2 helyen – a mérési határérték alatt, gyakorlatilag kimutathatatlan maradt a por koncentrátuma. A légszűrők alkalmazásának köszönhetően 30 százalékkal csökkentek a takarítási költségek.

Higiénia és kisebb súly RPC rekeszekkel

A szállítás során az áru védelme számos szempont miatt fontos: a terméksérülések növelik a selejt vagy az élelmiszer-hulladék mennyiségét, a göngyöleg és az egyutas csomagolás pedig kezelést igényel. Az ALDI az egyutas csomagolások helyett egyre több területen – friss húsok, pékáruk, zöldségek, gyümölcsök – alkalmaz újrafelhasználható és összecsukható műanyag rekeszeket (RPC), amelyek számos előnyt biztosítanak.

Többek között jelentősen csökkentik a terméksérülések számát, az ellátási láncon belüli élelmiszer-veszteséget és a hulladék mennyiségét, ezáltal jobb környezeti és társadalmi hatásokat eredményeznek. Ezek az összecsukható ládák sok éven keresztül használhatók, kiküszöbölik az egyutas hulladék keletkezését, majd életciklusuk végén az anyaguk újrahasznosítható új RPC-k gyártásához. Csökkentik a hulladékot és a szennyezést, kímélik a természeti erőforrásokat. Összecsukva a visszaszállításuk során lényegesen kevesebb helyet foglalnak el, mint kinyitva, így 1 kamion akár 6 másik kamionban használt RPC-t is el tud szállítani.

Az RPC-k körforgásos modellben jutnak el az ALDI-hoz és a vásárlókhoz. A SmartCycle eszközbérleti rendszerben a megosztás-újrahasználás-csökkentés modellje révén a rekeszek bérbeadója tiszta és fertőtlenített ládákat szállít a termelőknek, ők ezekben szállítják be a termékeiket az ALDI logisztikai központjába. Ezután a bérbeadó visszagyűjti a kereskedőtől ezeket a többször használatos ládákat, ismét tisztítja és fertőtleníti azokat, hogy újrakezdhessék életüket ebben a körforgásos modellben.

A jobb védelmet és hosszabb eltarthatóságot biztosító RPC-k mindenféle változatban léteznek: húshoz, halhoz, készételhez, zöldséghez, gyümölcshöz, de még banánhoz tervezett rekesz is van. Ezek a strapabíró konténerek kiemelkedő hőmérséklet-szabályozási tulajdonságokkal rendelkeznek, így garantálják az áruk frissességét és minőségét az ellátási lánc teljes hosszában. Az RPC-k továbbá több mint 96 százalékkal csökkentik a friss gyümölcsök és zöldségek csomagolás okozta sérüléseit az egyszer használatos csomagoláshoz képest.

A hatékony anyagmozgatás érdekében az RPC-k gyorsan kinyithatók manuálisan vagy akár automatizáltan is. Az ergonomikus kialakításnak köszönhetően egyszerű a rakatolás, a fogantyúk pedig mind a 4 oldalon könnyű hozzáférést biztosítanak. Az IFCO RPC-k hozzájárulnak a vállalat fenntartható működéséhez, hiszen sok éven át újrahasználhatók, csökkentve ezzel a hulladék mennyiségét és a szennyezést.

Az áruházlánc raklapbérleti szolgáltatást is igénybe vesz. Ebben az esetben tiszta raklapokon keresztül jut el az áru a raktárba, illetve az üzletekbe, a bérbeadó pedig gondoskodik a higiéniáról és a többutas felhasználás lehetőségéről.

 

ENERGIAMEGTAKARÍTÁS SZÁMOKBAN

Az alábbi intézkedések is hozzájárultak ahhoz, hogy a dinamikus magyarországi növekedése ellenére a vállalat jelentősen csökkentse a logisztikai megoldásainak karbonlábnyomát:

  • az RPC-k eddigi használatával az ALDI annyi energiát takarított meg, mintha az utakon egy éven keresztül 2100 autóval kevesebb futott volna, a vízfelhasználása 1,4 milliónyi 5 perces zuhanyzással csökkent, a villamos energiából 12 hónapon keresztül 106 666 villanykörte-használattal kevesebbet fogyasztott, továbbá 440 ezer adag ételt takarított meg, valamint csaknem 1,2 millió ember napi szilárd hulladékának elmaradását érte el;
  • 2023-ban az ALDI a raklapbérleti szolgáltatás révén 127 fának megfelelő, mintegy 131 ezer dm³ fa erőforrást mentett meg, 159 372 kg szén-dioxiddal csökkentette az emissziót, ami 4 Föld körüli árufuvarnak felel meg, illetve 14 078 kg-mal csökkentette a keletkezett hulladék mennyiségét.