Jelöléstechnikai megoldás

Jelöléstechnikai megoldás

Gyakorlatilag már egy éve hatályos egy uniós akkumulátor-rendelet, amely előírja a tagállamok számára egy ún. akkumulátor-útlevél használatát e termékek hiteles, QR-kód alapú nyomon követésére. Erre kiváló lehet a különböző hamisítások visszaszorítása érdekében már bizonyítottan eredményes eredetvédelmi megoldás, az SMark biztonsági jelölés, melyről Szentléleki László, az SMark vezérigazgatója tájékoztatta az AkkuLog konferencia hallgatóságát.

Az SMark eredetileg egy olyan biztonsági jelölés megalkotását tűzte ki célul, ami egyszerűen és biztonságos módon tudja szavatolni a termékek eredetét. A NanoSign jelölést egy saját ötlet alapján fejlesztették ki: a gyártás során egy több tízezer darabos, véletlenszerű képponthalmaz keletkezik. A jelölés sajátosságánál fogva indokolt volt még létrehozni egy saját szoftvert, illetve szükség van hozzá még egy nagyfelbontású mikroszkópra, ami UV-fény segítségével tudja hasznosítani a jelet.

A NanoSign QR-kóddal kombinálva hatékonyan alkalmas nyomon követésre is. Az SMark jelöléstechnikájában a láthatóságot a címke biztosítja, ami lényegében egy destruktív – csak roncsolással eltávolítható – biztonsági papír. Egyedi sorszám szerepel rajta annak érdekében, hogy az áru beazonosítható legyen. Maga a QR-kódba sűrített információ viszont láthatatlan: egy háttérszerveren található, és GPS-jel szükséges az olvasásához.

Bármilyen QR-kód-olvasó alkalmas erre, azonban az SMark saját applikációján keresztül leolvasva több adat hasznosul a szerveren, hiszen a háttérben – adott jogosultság mellett – naplózhatóak, visszakereshetőek és elemezhetőek. Ilyen adat például a gyártó/forgalmazó neve, az áru összetétele, engedélyszáma, cikkszáma, UN-száma vagy akár a leolvasás helye és ideje, amely árumozgásokat a szolgáltató térképszoftverrel tud megmutatni – és ezzel meg is érkeztünk a biztonsági jelölés nyomonkövetési funkciójához.

Ezt a képességet jelenleg az akkumulátor-útlevelet előíró uniós rendelet nyomán, egy együttműködés keretében (az Ekollal és a HVESZ-szel) fejleszti tovább, specializálja akkukra az SMark. Az EU-s rendelet nemcsak a gyártókra és forgalmazókra, hanem a logisztikai szereplőkre is meghatároz feladatokat, amelyek egyelőre még nem körvonalazódtak, de a megoldáson addig is lehet dolgozni előremenekülésképpen. Ennek keretében tesztjelleggel már megjelöltek egy Magyarországon Törökországba feladott akkumulátorszállítmányt, amelynek nyomon követése sikeresen megvalósult az SMark címkéjével.

A fentiek alapján az SMark biztonsági jelölés alkalmas lehet akár módosítások nélkül is az akkumulátorok életútjának a nyomon követésére. Ez az igény azért is fontos, mert a körforgásos gazdasági modell alapján szükséges az egyre nagyobb számú akkumulátorok figyelemmel kísérése a gyártástól a hulladékká válásig két szempontból is: az akkumulátorok veszélyes hulladéknak minősülnek, illetve a bennük levő alapanyagok egy része visszaforgatható a gyártásba, amely szándékot irányozza elő az Európai Tanács is. Figyelemmel arra, hogy Magyarország az akkumulátorok terén egyre nagyobb szerepet játszik a térségben, nemzeti szinten is fontos lenne a nyomonkövethetőség biztosítása.

Az SMark elhivatott az áruk eredetének és nyomon követhetőségének biztosításáért, aminek jegyében tagja a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetségének (VJASZSZ), valamint a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) is. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság az SMark Technology Zrt.-nek logisztikai kiválóság díjat adományozott a fejlesztésekkel elért kiváló eredményéért.

 

GYAKORLATI PÉLDA AKKUKRA

A Honda kerti kisgépek importőre és forgalmazója már több éve használja az SMark biztonsági jelölést, mind a hamisítás elleni védelemre, mind nyomon követésre. A legújabb közös projektjük az akkumulátorok eredetvédelmét célozta, mert nemzetközi szinten már feltűntek hamisítványok, a Honda pedig szeretné megelőzésképpen használni az SMark biztonsági jelölését, egyben szeretne felkészülni az EU-s rendelet előírásaira.

A tesztek alapján a címke több kockázatot is tud kezelni az eredetigazoláson felül: ilyen a vásárlói bizalom növelése és a nyomonkövethetőség, akár a meghibásodott akku szervizbe küldése folyamán is. A cellák megjavítása/cseréje és a termék újbóli forgalomba hozatala során többletinformációt nyer a jelölés: immár az akkumulátorok történetét is hordozhatja.