KözútVilág konferencia

Fehér doboz, avagy innováció a veszélyesanyag-szállításban

Fehér doboz, avagy innováció a veszélyesanyag-szállításban

Az akkumulátorgyártás során számos veszélyes anyagot dolgoznak fel, amelyek a zárt rendszerből kikerülve jelentős károkat okozhatnak mind az emberi egészségben, mind a környezetben. Az ellenjavallatról Jambrik Rudolf ny. tűzoltó ezredes, a KRAFT HD Zrt. katasztrófavédelmi divíziójának vezetője tartott előadást az AkkuLog konferencián.

A FAST-ACT egy ásványi anyagokat tartalmazó, por alakú, egyedi készítmény, amely képes balesetek és katasztrófahelyzetek idején a levegőbe kerülő szennyeződések széles körét semlegesíteni, felszívni vagy elszigetelni úgy, hogy beépül savak, lúgok és egyéb veszélyes vegyi anyagok szerkezetébe, és meggátolja azok további rombolóhatását.

A szernek számos előnye van: gyorsan hat – a műanyag tálba öntött ipari sósavat 90 másodperc alatt kézzel érinthető, egészségre és környezetre ártalmatlan, ezért a szemetesbe is kidobható masszává alakítja –, környezetbarát, nem mérgező, nem maró, nem gyúlékony, könnyen kezelhető, minimális felhasználói oktatást igényel, szabadalmaztatott technológia, az eredményességét tesztek igazolják. A terméknek a különböző veszélyes anyagok együttes jelenléte sem jelent problémát, ezzel a feladattal is megbirkózik. Érdekességként említette Jambrik Rudolf, hogy egyes amerikai katonai alakulatoknál kiosztották személyes használatra, egyéni védőeszközként, harci, mérges- és egyéb gázok elleni védekezésre.

A jelenlegi jogszabályok alapján veszélyes anyagok – például akkumulátor – gyártása, szállítása során egy vödör vagy egy láda homokot, vagy valamilyen felitató anyagot kell a közelben tartani. Ez az elmúlt 50 évben elegendő volt, de azóta a technika óriásit fejlődött, ami magával hozta az egyre sokrétűbb vegyi anyagok használatát. A FAST-ACT gyártója szerint a termék mindegyiket képes semlegesíteni, bár nyilván az egyik anyagra kevesebb is elég, a másikra pedig többet kell szórni.

A lényeg, hogy a veszélyhelyzet mielőbbi elhárítása érdekében, és mielőtt az anyag ki tudná fejteni az egészség- és környezetkárosító hatását, rögtön be kell avatkozni, utána ráér beazonosítani magát az anyagot, mellékelt használati útmutatót a FAST-ACT-hez a szakember.