KözútVilág konferencia

A Panalpina csalódott

A Panalpina az elmúlt évben jóval kevesebbet keresett, mint 2015-ben, a bázeli székhelyű szállítmányozási csoportnak nem sikerült a részben jelentősen megnövekedett szállítási volumennel együtt a nyereséget is növelnie. Három év óta most először zsugorodott a Panalpina nyeresége.

A Panalpina az elmúlt esztendőben 5,19 milliárd svájci frank (4,87 milliárd euró) értékű forgalmat bonyolított, ami 11 százalékos csökkenést jelent. Az üzemi nyereség szűken a harmadával, 82 millió svájci frankra esett vissza. Mindent egybevetve 52,3 millió frank adódott, ami 41 százalékos mínuszt jelent.

A nyereség csökkenéséhez egyrészt az vezetett, hogy 26 millió frankot meghaladó tartalékot képeztek az olaj- és gázügyletek átszervezésére, másrészt a légi és tengeri fuvarozásban erős nyomás alá kerültek az árrést illetően. Stefan Karlen, a Panalpina vezérigazgatója szerint az árrésre a kapacitáshiány miatt nehezedett nyomás, ami viszont a Hanjin hajózási társaság összeomlásának és az igen erős főszezonnak tudható be.

A légi fuvarmennyiséget tekintve a Panalpina 10 százalékos növekedést könyvelhetett el. 2007 óta most érte itt el a cég a legjobb eredményét. A tengeren szállított volumen 7 százalékkal csökkent.

A Panalpina nehezen kezdte a 2017-es évet. A menedzsment arra számít, hogy az első negyedév alulmarad az előző év ugyanezen időszakához képest.

A cikk a NavigátorVilág 2017. márciusi számában jelent meg.