CNG-buszok Nyíregyházán

Megérkeztek az első sűrített földgázzal (CNG) működő, hazai és uniós forrásból beszerzett új autóbuszok Nyíregyházára.

A buszok beszerzésére az önkormányzat az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében – 100 százalékos támogatással – hétmilliárd forintot nyert.Január 31-éig megérkezik mind a 41 új autóbusz, és a tervek szerint február 1-jétől a meglévő járatútvonalakat fogják bejárni, február 15-étől pedig menetrendszerűen üzembe állnak.

Az öt csuklós és 36 szóló, MAN Lion’s City típusú CNG-buszok akadálymentesítettek, valamennyi járművön ingyenes wifi szolgálja az utasok kényelmét. A kék-zöld-fehér színtervű járművek Euro-6-os környezetvédelmi besorolással rendelkeznek, fedélzetükön dinamikus utasszámláló rendszer működik. A szóló járművek 86, a csuklósok 136 utast tudnak szállítani.

A beruházás töltőállomás építését is tartalmazta, ennek műszaki átadás-átvétele megtörtént, még egy engedély beszerzése szükséges. A töltőállomás helyszíne a projekt további részét képező új autóbusz­-telephely helyszíne is egyben, amelynek építése már megkezdődött.

A gázüzemű autóbuszokat olcsóbban és gazdaságosabban lehet üzemeltetni, mint a dízelmotorosokat. A 41 új autóbusz az általuk kiváltott járművekhez képest évente mintegy 2500 kilogrammnyi káros anyaggal csökkenti a város légszennyezettségét, emellett a zajszintjük is alacsonyabb a régebbi buszokénál.

A járműveket egy hónapos próbaüzemen tesztelik. A buszok forgalomba állításával a városban használt buszflotta átlagéletkora jelentősen javulni fog, alig haladja majd meg az öt évet. A régebbi járművekből a nyolc–tíz éve beszerzett lengyel Solaris buszokat továbbra is használják Nyíregyházán, ahol avárakozások szerint a szolgáltatás minőségének javításával megállítható a jegybevétel folyamatos csökkenése.

Az Észak-magyarországi Közlekedési Központnak a várossal kötött közszolgáltatási szerződése június végén lejár. Hamarosan elkezdődik a közszolgáltatási pályázat előkészítése, amelyet a tervek szerint a februári ülésén tárgyalhat a nyíregyházi közgyűlés.

kisalfold.hu