Ösztöndíj leendő mozdonyvezetők középiskolai képzésére

Dr. Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria Zrt. Igazgatóságának elnöke, CEO, és Schőn Beatrix, a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakgimnáziuma igazgatója, valamint Futóné Szaucsuk Erika, a Bánki Donát Alapítvány elnöke együttműködési megállapodást írtak alá a „Rail Cargo Hungaria Zrt. mozdonyvezetők utánpótlását előkészítő program” megvalósításáról.

A dunaújvárosi középiskolában most aláírt program célja olyan, a közlekedésgépész tagozaton német nyelvet tanuló diákok tanulmányainak támogatása, akik jövőjüket mozdonyvezetőként képzelik el.

A támogatás összege a 2017/2018-as tanévben összesen 2.750.000 forint. Az ösztöndíjban az iskola tíz, 9. osztályos, német nyelvet tanuló közlekedésgépész tagozatos tanulója részesül. Az ösztöndíj összege a tanulmányi eredménytől függően havi 15.000-40.000 forint.

Az RCH nemcsak támogatást, hanem karrierlehetőséget is biztosít azoknak a fiataloknak, akik mozdonyvezetők szeretnének lenni. A társaság évente több mint 135 000 vonatot és közel 32 millió tonna árut közlekedtet, amelyből mintegy 10 millió tonna fuvarozását a 25 mozdonyból álló saját flottájával teljesíti. Feladat tehát van bőven.

Az RCH az ösztöndíj mellett a tanulók számára heti két extra német nyelvórát, biztosít, Magyarországon és Ausztriában nyári szakmai táborokat finanszíroz és meghívja a fiatalokat a társaság vállalati családi sportnapjára, vasutasnapi juliálisaira és más szabadidős programjaira.

Az együttműködési megállapodás aláírásakor dr. Kovács Imre elmondta, hogy az RCH hosszú távú elképzelései között szerepel a kiválasztott tanulók támogatása egészen a technikusi vizsga eléréséig. A középiskolai tanulmányaikat sikeresen befejező támogatott fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek a társaság mozdonyvezető képzésében és egyúttal a cég alkalmazásába lépjenek. A társaság lehetőséget biztosít az ösztöndíjasok mozdonyvezetőként történő foglalkoztatására a legmodernebb vontatójárműveken az ÖBB vállalatcsoportján belül Magyarországon és Európa számos országában.