Szállítmányozás 2024 konferencia

Optimalizált folyamatok, zöld megoldások – interjú Kálmán Lászlóval, az EUROWAG - W.A.G. payment solutions a.s. Magyarországért felelős igazgatójával

Optimalizált folyamatok, zöld megoldások – interjú Kálmán Lászlóval, az EUROWAG - W.A.G. payment solutions a.s. Magyarországért felelős igazgatójával

Az idei év is fontos változásokat hozott a hazai árufuvarozási piacon. A jelentős útdíj- és üzemanyagár-emelkedés, valamint a fuvarszám-csökkenés hatására komoly átszerveződések indultak el. Bár a konszolidáció még várat magára, az irányok, amelyek a stabil működéshez szükségesek, már tisztán látszanak. A hazai CRT-piac sajátosságairól és lehetőségeiről az Eurowag Magyarországért felelős, újonnan kinevezett igazgatójával beszélgettünk.

– Milyen trendek uralják jelenleg a hazai piacot?

– Kettős hatások mozgatják. Mindenki látja, hogy a költségek csak egy bizonyos szintig csökkenthetőek, így ma már inkább az optimalizálás van fókuszban. A hatékonyságnövelés az elsődleges cél, és persze jelen van az igény a folyamatok zöldítése iránt is, ami pluszköltség, ugyanakkor piaci előnyt is generálhat. Az, hogy egy adott vállalat hol tart ebben a folyamatban, nagyon változó. Nekünk szolgáltatóként az a feladatunk, hogy a partnereink olyan megoldáshoz jussanak, ami valódi értéket képvisel számukra. A tapasztalataink szerint a komplex megoldások iránt jelentősen nőtt a kereslet. Ha egy vállalat igénybe veszi például az üzemanyagkártya-szolgáltatásunkat, jó eséllyel az útdíjak ügyintézését is hozzánk szervezi ki, ezzel ugyanis olyan szinten optimalizálhatja a folyamatokat, ami neki konkrét üzleti előnyt jelenthet. Előtérbe kerül a digitalizáció kérdése is, ügyféloldalon nagyon erős a szolgáltatások összehangolása iránti igény. Optimalizálni igazán csak úgy tudunk hatékonyan, ha minden folyamatunk átlátható és mérhető. A piaci igényre reagálva a hannoveri IAA Transportation 2024 kiállításon az Eurowag bejelentette az Eurowag Office ütemezett bevezetését, amely az iparág első digitális platformja. A szállítmányozási vállalatok számára a teljes munkafolyamatot lefedő integrált megoldást kínál egy platformon, lehetővé téve az üzleti működés optimalizálását. A platform integrálja a flotta- és munkaidő-kezelési szolgáltatásokat, a fuvarszervezést, az üzemanyag- és útdíjfizetést, az adó-visszaigénylést, a tehergépjármű-specifikus navigációt, valamint a dekarbonizációt támogató szolgáltatásokat, és innovatív finanszírozási szolgáltatások, további funkciók is érkeznek hamarosan.

– Mi a legnépszerűbb szolgáltatásuk?

– Egyértelműen az üzemanyagkártya-szolgáltatást veszik igénybe a legtöbben. Ami nem is meglepő, hiszen a kézzel fogható pénzügyi előnyök mellett – mint például a kedvezményes üzemanyagár vagy az utólagos fizetési konstrukció – fontos szerepet tölt be a biztonságos és kényelmes fizetés területén is. Mi az Eurowagnál az elmúlt évek tapasztalatai alapján olyan biztonságos fizetést támogató megoldásokat fejlesztettünk, amelyek ma is egyedülállóak az egész piacon, és rendkívül hatékonyak a visszaélések megelőzése szempontjából. Példaként említhető az automatikus kártyablokkolás a tankolást követően vagy a tankolás blokkolása, amennyiben az EVA OBU készülékkel felszerelt jármű és az üzemanyagkártya nem egy helyen tartózkodik. A piacon jelenleg több üzemanyagkártya-szolgáltatás közül lehet választani; az, hogy egyszerűsítik a fizetési folyamatokat, ma már nem újdonság. Ellenben az olyan kapcsolódó megoldások, amelyek a biztonságos használatot vagy az ellenőrizhetőséget garantálják, olyan kézzel fogható előnyt jelentenek, amivel érdemes élni, ha a vállalkozás működésének optimalizálása a cél.

– Említette a CRT-szektor zöldítését mint az egyik komoly kihívást. Mit tapasztalnak: mennyire nyitottak a hazai szereplők a fenntartható megoldások iránt?

– A zöld irányok sajnálatos sajátossága, hogy jelenleg még drágábbak, mint a már alkalmazott megoldások. És pontosan ez az, ami korlátozza is a térnyerésüket. Az ügyfelek egyértelműen nyitottak, de hogy erre milyen szinten tudnak áldozni, az már nagyon változó. Azt tapasztaljuk egyébként, hogy apró lépésekkel szinte mindenki elindult már ebbe az irányba. Az Eurowagnál elsődleges szempontnak tartjuk, hogy a piacon elérhető zöld megoldások mindegyikét valamilyen formában biztosítsuk az ügyfeleink számára. Így amikor megszületik az igény, mi azonnal reagálni tudunk rá, sőt olyan is van, hogy a lehetőségek felvonultatásával generátorai vagyunk a változásnak. Erős portfólióval rendelkezünk az alternatív üzemanyagok területén (LNG, HVO), és pár hónapja elindult az első, kifejezetten a CRT-piacra szánt elektromostöltő-szolgáltatás is. A HVO-ban például kiemelten nagy lehetőséget látunk, ennek a megoldásnak ugyanis az a legnagyobb előnye – amellett, hogy jelentős mértékben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást –, hogy teljes mértékben kompatibilis a meglévő üzemanyag-ellátási infrastruktúrával, vagyis a dízeljárművekbe mindenféle átalakítás nélkül, változatlan módon tankolható. És pont ez, amit az ügyfelek elvárnak: úgy állni át környezetbarát alternatívákra, hogy az a legkevesebb befektetést igényelje a saját oldalukon.