Szállítmányozás 2024 konferencia

Komplex, adatvezérelt, technológiaközpontú gondolkodásmód az ingatlanpiacon – interjú dr. Würsching Péterrel, az iO Partners magyarországi bérbeadási vezetőjével

Komplex, adatvezérelt, technológiaközpontú gondolkodásmód az ingatlanpiacon – interjú dr. Würsching Péterrel, az iO Partners magyarországi bérbeadási vezetőjével

A tavaly alapított, jelenleg a régió 5 országában tevékenykedő ingatlanforgalmazó és szaktanácsadó iO Partners Közép- és Kelet-Európa ingatlanszakértőjeként aposztrofálja magát, a térségi piacvezető szerepet célozva. Az alapító Michael Stanton ingatlan tőkealapok kezelésében szerzett több mint 30 éves tapasztalatot, helyismeretet. A társaság 2023 júliusában kötött kiemelt partneri együttműködést a Jones Lang LaSalle Incorporated (JLL) ingatlancéggel. Az átvett bérbeadási, tőkepiaci, értékbecslői, tanácsadói és projektfejlesztési üzletágakkal egy eddigiektől eltérő üzleti modell jött létre a kereskedelmi ingatlanok piacán.

– Miként képviseli az iO Partners mint márka azt, hogy „többet fektetünk be, így az ügyfeleink, dolgozóink, közösségeink és a társadalom többet nyer”?

– Az iO Partners átfogó globális tudást és helyi szakértelmet örökölt, több mint 30 éves egyedülálló tapasztalattal rendelkezünk Kelet-Közép-Európában. Az örökséget ötvözve a legmodernebb innovációkkal és intelligens megoldásokkal tudunk új dimenziót adni a kereskedelmiingatlan-piacnak ebben a térségben, ahol terjeszkedési terveink is vannak. Arra törekszünk, hogy az első számú választássá váljunk Kelet-Közép-Európában, ami progresszív gondolkodásmódot igényel. Ez tesz minket képessé arra, hogy eligazodjunk a bonyolult helyzetekben, új megközelítéseket alkalmazzunk és a legújabb technológiákat használjuk. Célunk, hogy olyan sokszínű környezetet teremtsünk, amely nemcsak az embereket foglalja magában, hanem minden olyan piaci tényezőt, amely elősegíti a szorosabb együttműködést akár az ügyfeleinkkel, akár a mindennapi munkánk során, a kollégáink között.

– Hogyan valósul meg a gyakorlatban a küldetésként vázolt „okosabb, agilisabb és gyorsabban reagáló szolgáltatás”, az emberek, az adatok és a technológia stratégiai ötvözete, az innováció?

– Ez azt jelenti, hogy az ügyfeleink tartós sikeréhez mindig a legfrissebb lehetőségeket és megbízható tanácsokat szállítunk. Ehhez egyfelől naprakész piaci adatok állnak rendelkezésünkre, másfelől a helyi ismereteinkre, a regionális tudásunkra és a globális tapasztalatunkra támaszkodhatunk.  Azt valljuk, hogy a siker kulcsa nem csupán az épületekben és ingatlanokban, hanem az innováció és együttműködés erejének kiaknázásában rejlik.

– „Az okos munka nemcsak mottója a társaságnak, hanem okosabban dolgozunk, mint korábban, és okosabban, mint mások.” Mit jelent ez a mindennapokban?

– Esetünkben arról van szó, hogy folyamatosan fejlődünk, tanulunk az eredményekből és a hibákból, napról napra több tapasztalatra teszünk szert. Ezt a tudásbázist innovatív technológiák támogatásával egyre okosabban alkalmazzuk, amivel egyre jobb döntések meghozatalához segítjük hozzá az ügyfeleinket. Komplex, adatvezérelt, technológiaközpontú gondolkodásmódot alkalmazunk, AI-központú eszközökkel kombinálva, hogy részletekre fókuszáló döntéseket hozhassunk és kivételes eredményeket érjünk el, személyre szabott megoldásokat nyújtva ügyfeleinknek.

– A világjárványt követő fellendülés nyomán még a tavalyi cégalapításkor is stratégiai növekedési potenciállal bírtak a célpiacaik, ami idén már lassult. Hogyan teljesít a tavaly októberben megnyitott, a szerb mellett a horvát, a szlovén és a montenegrói piacokat is lefedő belgrádi irodájuk?

– A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is sok olyan ügyféllel találkozunk, amelyek régiós szinten vizsgálódnak, és több országot is elemeznek egy-egy irodanyitás vagy bővülés kapcsán. Emiatt a balkáni piacok is felfutóban vannak, bár méretüket tekintve ezen országok modern irodapiaca még nem közelíti meg a magyar, román vagy cseh piacok méretét.

– Lengyelország miért nem került bele a JLL-lel kötött megállapodásba?

– Leginkább azért, mert a méretéből fakadóan kilóg a régióból: gyakorlatilag a teljes közép-kelet-európai piac felét jelenti. Fontos tényező az is, hogy a világ ezen felén Lengyelország hagyományosan a legerősebb stratégiai partnere az Egyesült Államoknak, így amerikai cégként a JLL mindenképpen ennek megfelelő jelentőséget tulajdonít ennek országnak. Ugyanakkor a partnerségünk keretében továbbra is nagyon szoros a kapcsolatunk a lengyel kollégákkal. Vagyis a lengyelországi jelenlét továbbra is stratégiai jelentőségű a JLL számára, mind a lokális piac, mind a régió kiszolgálása szempontjából.

 

NÉVJEGY

Dr. Würsching Péter a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán tett sikeres záróvizsgákat követően Rotterdamban szerzett LLM-diplomát nemzetközi üzleti és kereskedelmi jogból. Brüsszelben fél évet töltött ösztöndíjasként az Európai Bizottság intermodális projektekkel foglalkozó igazgatóságán. Hazatérve elvégezte az OKJ ingatlanközvetítői tanfolyamot, és azóta is folyamatosan képzi magát, elsősorban projektmenedzsment területen, de egyéb, az ingatlanpiachoz kapcsolódó témákban is a mindenkori munkaadója biztosította tanfolyamokon.

A Budapest Banknál kezdett vállalati kapcsolattartóként, ahol a ranglétrát bejárva belekóstolhatott a nagyvállalati finanszírozás napi feladataiba. A MOL Csoport hitelezéséért felelt másodmagával, mielőtt átigazolt volna a MASPED Csoporthoz. A szállítmányozás és annak jogi háttere már az egyetemi évek alatt érdekelni kezdte, amiben komoly szerepe volt a családi háttérnek is: édesapja 10 éven át a MAHART kötelékében volt tengerész. Kezdetben a Zafír és Kristóf inhouse ügyvédi irodában dolgozott, majd operatív területen, a MASPED-Schenker közös vállalat értékesítési vezetőjeként. Innen vezetett az útja a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadóhoz, ahol az ipari divízió vezetőjeként használta fel a jogi és szállítmányozási tapasztalatait. A folytatásban egy osztrák befektetői csoportokat képviselő vállalat, a B&V üzletfejlesztési igazgatójaként vett részt irodaházak akvizíciójában és bérbeadásában. 2013-ban elfogadta a Raiffeisen Bank DAV asset management vezető pozícióját, majd visszatért a MASPED Csoporthoz, ahol a vezetőség felkérésére a vállalatcsoport konszolidációjában és értékesítésében vállalt szerepet. Innen igazolt a JLL és annak értékesítését követően – a tavalyi év közepén – az utód iO Partners magyarországi bérbeadási vezetői pozíciójába.