KözútVilág konferencia

Rekord első fél évet zárt a Budapest Airport

Rekord első fél évet zárt a Budapest Airport

A mindenkori júniusi rekordot megdöntve az év hatodik hónapjában több mint 1,5 millió utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Ezzel az első fél év teljes forgalma elérte a 7,9 milliót, közel 7 százalékkal túlszárnyalva a járvány előtti rekordév, 2019 első fél évét. Az első hat hónap legnépszerűbb úti céljai az örök listavezető London után Milánó és Isztambul voltak. Idén nyáron már 41 légitársaság 134 úti célja közül választhatnak az utasok. Mindeközben a cargo is szárnyal a budapesti repülőtéren, év végére pedig mind utasforgalom, mind pedig kezelt árumennyiség tekintetében rekordra számíthat a VINCI Airports által üzemeltetett Budapest Airport.

Rekordot hozott a nyár első hónapja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren: a júniusban fogadott és indított 1 557 130 utassal megdőlt a 2019 hatodik hónapjában regisztrált júniusi utasforgalmi csúcs. Ezzel lezárult az első fél év, amelynek során összesen 7,9 millió utas fordult meg a budapesti légikikötőben, 7 százalékkal több, mint 2019-ben. Ez előrevetíti, hogy – a Budapest Airport várakozásainak megfelelően – 2024 újabb rekordév lesz, vagyis az idei utasszám a járvány előtti forgalmat is meghaladhatja. A világjárvány után visszatért utazási kedvet Budapestről 41 légitársaság szolgálja ki, amelyek 134 úticélt kínálnak a nyári menetrendben.

Újdonságként jelent meg idén például Lyon, Szkíathosz, Faro és Brassó, de a palettát új légitársaságok új útvonalai is színesítik, kiváló átszállási lehetőséget nyújtva eddig nehezebben elérhető távol-keleti desztinációk, sőt, akár Ausztrália és Új-Zéland irányába is. Ilyen például a China Southern légitársaság kantoni, és a Shanghai Airlines hsziani járata, amely június vége óta egészíti ki a kínai járatok széles skáláját, és amelyekhez hamarosan csatlakozik a Hainan Airlines Sencsen-Budapest járata is. A menetrendi újdonságok mellett ugyanakkor továbbra is tartják magukat a desztinációs ranglistán az utasok kedvencei: a félév során a legnépszerűbb városok London, Milánó és Isztambul voltak, az országok dobogóján pedig az Egyesült Királyság, Olaszország és Spanyolország szerepel. Spanyolország és Olaszország irányába az idei első fél évben 66 százalékkal több ülőhelyet kínáltak a légitársaságok, mint 2019-ben.

Hasonlóan az utasforgalomhoz, a kezelt árumennyiség tekintetében is újabb csúcsot dönthet idén év végén a Budapest Airport. Júniusban a cargomennyiség elérte a 25 001 tonnát – ez 57,5 százalékkal több, mint 2023 júniusában, és túlszárnyalja az eddig cargoszempontból minden idők legerősebb hónapjának számító márciust is. 2024 első fél évében összesen 133 747 tonna árut kezeltek a budapesti repülőtéren, ami 46,2 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, és egyúttal rekord fél évet jelent a repülőtér történetében. Az eredmény hátterében Magyarország stratégiai elhelyezkedése, a budapesti repülőtér kivételes cargo-infrastruktúrája és a cargoközösség munkája áll.