KözútVilág konferencia

InnoTrans 2024: innovatívabb és nemzetközibb, mint valaha

InnoTrans 2024: innovatívabb és nemzetközibb, mint valaha

A világ vezető közlekedéstechnológiai és mobilitási vásárán, a 14. alkalommal, 2024. szeptember 24. és 27. között megrendezésre kerülő InnoTrans-on minden hely elkelt.

„Örülünk, hogy az idei InnoTrans-on újabb meglepetésekkel szolgálhatunk a kiállítóknak és a szakmai látogatóknak. Legyen szó új vonatokról, élőben üzemelő e-buszokról, mesterséges intelligenciáról, karrierről, világpremierekről vagy az első Railfluencer fesztiválról, színesebb, digitálisabb és fenntarthatóbb lesz az idei kiállítás. Az InnoTrans a világ legnagyobb vására és a holnap mobilitásának legfontosabb fejlesztéseit mutatja be. Alig várjuk, hogy végre elinduljon a rendezvény!” – mondja Kerstin Schulz, az InnoTrans igazgatója.

A berlini kiállítási központ 42 csarnokkal, szabadtéri és sínterülettel, valamint a nyári kertben található buszkiállítással, bruttó 200 ezer négyzetméteren teljesen megtelt. A forgalomtechnikával, a jövő közlekedésével kapcsolatban minden megtalálható az InnoTrans-on: vasúti technológia, vasúti infrastruktúra, alagútépítés, tömegközlekedés és az interiors témája.

A kiállításon még soha nem volt ennyi nemzetközi kiállító. A regisztrációs státusz szerint a kiállítók több mint 60 százaléka külföldi. Ezek közé tartozik 18 nemzetközi közlekedési vállalat, mint például a Deutsche Bahn, a Ferrovie dello Stato Italiane, az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB), a China Railways, a Polskie Koleje Państwowe (PKP), a török ​​vasúttársaság a TCDD, az Etihad, a SAR Szaúd-Arábiából, az RTA Dubaiból, az Infrabel Belgiumból, a Korea Railroad Corporation (Korail) és a Marroccan National Railways Office. Közösségi standdal képviselteti magát sok ország, mint például Svájc, Argentína, Korea, Spanyolország, Kína, Nagy-Britannia, Magyarország, Portugália, Csehország, Japán, Szlovákia és Ukrajna is.

Mesterséges intelligencia a középpontban: AI Mobility Lab a vásáron

Nagyon népszerű az új AI Mobility Lab kiállítási szegmens a vásár 7.1a csarnokában. A mesterséges intelligencia, a robotika, a kiberbiztonság és a közlekedési rendszerek adatvédelme területén tevékenykedő cégek mutatkoznak itt be. Itt találkozhatnak a Konuxszal, az első KI scale-up-pal, mely valós megoldásokat kínál a prediktív karbantartáshoz, a hálózathasználathoz és a forgalomfigyeléshez, valamint a vasúti infrastruktúra-menedzsment tervezéséhez. Az Isarsoft AI-alapú videóelemzést mutat be a tervezés, az üzemeltetés és a biztonság érdekében. További kiállítók a DRAIVE GmbH, a Nexterite, a Tritem Microsystems GmbH, az Ostirion és az Engineering Ingegneria Informatica S.p.A. A látogatókat informatív szakmai program is várja a csarnokban ismert előadókkal. Mirko Ross startup vállalkozó és kiberbiztonsági specialista vitaindító beszédet tart.

Emellett naponta egyszer egy vezetett „AI-túra ebéddel” is indul az AI Mobility Labból, hogy az résztvevők felfedezzék az AI-alapú megoldásokat, termékeket az InnoTrans-on. Az ezt követő ebéden a résztvevők eszmét cserélhetnek a látott fejlesztésekről.

Buszbemutatók élőben és statikusan

A buszkiállítás külön kiállítási területet kínál az autóbuszok számára, ahol a tesztvezetések során lehetőség nyílik a buszok élőben történő bemutatására és kipróbálására. Itt találkoznak a járműgyártók a beszállítókkal és a tömegközlekedési cégekkel.

A vezető járműgyártók mutatják be itt legújabb fejlesztéseiket. A tömegközlekedés és az interior szegmensekben 40 ezer négyzetméteres csarnokterülettel az InnoTrans egyik fókuszában a tömegközlekedés áll, amely páratlan a világon. A hajtás- és motormegoldásoktól a belső kialakításon, a klímatechnikán és a tisztításon át a buszflották menetrend-optimalizálásáig – az InnoTrans 2024-ben is az innovációk széles választékát kínálja.

A buszkiállítás idei fénypontja a BYD járműgyártó első vásári megjelenése, amely három autóbuszt mutat be az InnoTrans premierjén. A magyar Ikarus is először áll ki az InnoTrans-on. A cég két autóbuszt mutat be: a 12 méteres városi busz legújabb V4-es változatát, az Ikarus 120e-t és az Ikarus Midi-Bust, egy 8 méteres elektromos buszt.

Az InnoTrans szakmai programja részeként szeptember 26-án kerül sor a Nemzetközi Buszfórumra és a Tömegközlekedési Fórumra is.