Az ország legnagyobb spekulatív ipari ingatlana épül Budapest déli alpiacán

Az ország legnagyobb spekulatív ipari ingatlana épül Budapest déli alpiacán

Hamarosan elkészül Magyarország legnagyobb spekulatív ipari ingatlana a HelloParks fejlesztésében. A 60 ezer négyzetméteres BigBox típusú AN1 csarnok nyár végétől várja a bérlőket a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtértől mindössze 20 percre található HelloParks Alsónémediben. A 13,5 hektáros területen épülő ipari épület az M0 és M5 autópályák találkozásához közel, Budapest déli alpiacán, logisztika szempontjából az egyik legfrekventáltabb környéken helyezkedik el, így különösen vonzó célpont lehet többek között a Kecskemét–Szeged tengelyen mozgó autóipari beszállítóknak.

Az M0 és M5 autópályakapcsolattal is rendelkező HelloParks AN1 a kivételes stratégiai lokációján túl is számos tekintetben meghaladja más hagyományos ipari ingatlanok adottságait. Az épület nagyméretű, 15 ezer négyzetméteres egybefüggő területei, 12 méteres belmagassága és cross-dock opciója vonzó megoldást kínálhat elsősorban logisztikai szolgáltatók, csomagküldő szolgálatok, szállítmányozó társaságok, valamint e-kereskedő és fullfilment vállalkozások számára. Az épület magas áramkapacitása révén speciális igények kielégítésére – egyebek mellett hűtő- vagy gyógyszerraktár létesítésére – is alkalmas.

A csarnok a magyarországi központú ipari ingatlanfejlesztő vállalat 2022 után használatbavételi engedélyt szerzett fejlesztéseihez hasonlóan az AN1 csarnok is a BREEAM New Construction kategória legmagasabb, Outstanding minősítése szerint épül, és meg fog felelni az EU Taxonómia elvárásainak. Ilyen eredményeket világszinten is csak az épületek kevesebb, mint 3 százaléka ér el, hiszen a New Construction kategóriában az elkészült épület mellett a teljes tervezési és kivitelezési folyamatot is értékelik, az alapanyagok beszerzésétől, szállításától kezdve a hulladékkezelésen át egészen a beépített és felhasznált technológiákig. A vállalat a magyar piacon egyedüliként fejleszt ipari ingatlanokat ilyen szigorú feltételek mentén.

Mindez a társaság HelloZero elnevezésű fenntarthatósági stratégiájával összhangban valósul meg, és számos olyan megoldást tartalmaz, amely jelentősen csökkenti a beépülő karbonlábnyomot. Ezek közé tartozik a műanyagszálas ipari padló, a csökkentett karbonlábnyomú betonszerkezetek, valamint a 100 százalékban újrahasznosított forrásból származó betonacél felhasználása. A HelloParks-nál mindezek mellett a létesítmény kivitelezésének kezdetétől szelektálják az építési hulladékot, amelyet több mint 85 százalékban újrahasznosítanak, az építkezés során pedig ISO 14001-es minősítésű anyagok kerülnek felhasználásra. A kész épület hatékony működését pedig többek között a tetőn elhelyezésre kerülő napelemek – amelyeknek köszönhetően az irodák primer energiafogyasztása nulla lesz –, a hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer, valamint a HelloParks saját fejlesztésű mobilapplikációja is szolgálják. Még a tetőre hulló csapadék is felhasználásra kerül, ezt locsolási céllal egy külön tárolóba gyűjtik. A közös területeken smart ready lámpák világítanak, a raktárak parkolójában pedig elektromos autó töltők is rendelkezésre állnak majd.

Az alsónémedi fejlesztés keretében a vállalat már a nyolcadik épületét fejezi be, amivel a cég kevesebb mint négy év alatt összesen 368.000 négyzetméternyi ipari területet valósít meg. Ezzel az eredménnyel a harmadik legnagyobb portfólióval rendelkező ipari fejlesztővé vált Magyarországon. A Fóton, Maglódon és Pátyon épülő három modern megapark mellett az Alsónémediben lévő projekttel már a negyedik kulcsfontosságú ipari és logisztikai alpiacon is jelen lesz Budapest körül a HelloParks. Emellett Pátyon és Fóton is zajlanak jelenleg csarnokfejlesztések összesen 88 ezer négyzetméteren.