Stratégiai partnerségben 10 éve

Stratégiai partnerségben 10 éve

Május 17-én ünnepelte a Waberer’s leányvállalata, a WSZL a Pick és Sole termékeket forgalmazó Bonafarm Csoporttal való sikeres együttműködésének első 10 évét a 2 operációban dolgozó, összesen 40 munkatárs részvételével. Ennek apropóján a WSZL részéről Szabó Dániel Business Unit igazgató és Czufer Csaba hűtöttraktározási igazgató, a Pick képviseletében pedig Orosz Tibor ellátásilánc-igazgató válaszolt kérdéseinkre.

– Milyen kihívásokkal találkoztak eddig a közös munka során, és hogyan sikerült ezeket megoldani?

Szabó Dániel (Sz. D.): – 2014 óta látjuk el a Bonafarm Csoporton belül a Sole hazai disztribúciós feladatait, a legnagyobb mérföldkő az együttműködésünkben mégis a Pick-operáció elnyerése volt 2020-ban, azóta végezzük a BILK-ből a teljes belföldi kiszállításokat. A kihívások közt említhetjük meg a disztribúciós rendszer kialakítását a belvárosi, illetve kistelepülési ellátottság érdekében, mind a Bonafarm Csoport, mind az egyéb tej- és húsipari megbízóink árualapjára vonatkozóan. A legnagyobb feladat a 2020-as járványidőszak alatti ugrásszerű volumenemelkedés lekezelése volt, amikor egyik napról a másikra a normál volumen 4–5-szörösét kellett kiszállítanunk, ezáltal biztosítva a zavartalan bolti ellátottságot. Az operációnkat úgy alakítottuk ki, hogy az innovatív rendszereink és a nagykapacitású saját eszközállományunk maximálisan támogassa az ingadozó volumen magas minőségű kiszolgálását, amely teljesítés mögött természetesen az elhivatott gépjárművezetőink és raktáros kollégáink állnak, nekik köszönhető, hogy a termékek megfelelő időben és minőségben kerülnek a boltok polcaira. Büszkék vagyunk arra, hogy mára a Bonafarm Csoport minden élelmiszergyártó vállalata részére nyújtunk logisztikai kiszolgálást.

Orosz Tibor (O. T.): – Inkább a mindennapok feladatairól és kihívásairól tudok beszélni, úgymint húsvéti és karácsonyi szezonok, áthelyezett munkanapok stb. kezelése. A hétköznapok szerencsére olajozottak. Ha nagyobb léptékű dolgot kell említenem, akkor magát az együttműködés kezdetét emelném ki: köszönhetően a kollégák tudásának és szorgalmának mindkét oldalon  gyakorlatilag zökkenőmentes volt az indulás is.

Czufer Csaba (Cz. Cs.): – A Soléval megvalósuló együttműködésünk a budapesti és a kecskeméti régió disztribúciós kiszolgálásával indult. A feladat rutinmunkának tűnt, de tekintettel a termékek széles palettájára és a rendelkezésre álló idő szűkösségére a megoldás komoly kihívásnak bizonyult. A közös munkával eltelt évek alatt a két cég között kialakuló bizalom lehetőséget teremtett az együttműködés bővítésére. A következő főbb állomás a Pick-termékek 2020 őszén induló, budapesti régiós ellátása volt, már a raktárkészlet részleges kezelése mellett. 2021 tavaszán a teljes készlet költöztetésével elindult az országos, minden partnert érintő kiszolgálás. 2022-ben tovább bővült az együttműködés a Pick-termékek exportra történő indításával.

– Milyen konkrét előnyöket és eredményeket tapasztaltak az együttműködés során?

Sz. D.: – A WSZL-nél úgy gondoljuk, hogy egy új megbízó rengeteg új tudást is hoz magával, és nemcsak a konkrét logisztikai folyamatok esetében, hanem a szervezeti kultúra terén, a közös fejlődési út kialakításában vagy az ellátási lánc menedzselésében is. Ezért is izgalmas egy Bonafarm Csoport kaliberű nagyvállalattal a közös munka, amely a méretéből és a komplexitásából adódóan folyamatos fejlődésre késztet minket is. Ilyen például a közös túranap kialakítása, ami a szállítási költségek optimalizálásában nyújt segítséget, továbbá a göngyölegszállítások központosítása vagy éppen a visszfuvarok tervezése.

O. T.: – A kiszámítható, tervezhető működést emelném ki. Komoly, erős márkákkal dolgozunk, magától értetődően nagyon fontos számunkra a vevők kiszolgálási szintje. Ebben stabil partner a WSZL.

Cz. Cs.: – A két terület – Sole és Pick – együttes kezelése lehetőséget nyitott a közös ellátásban rejlő szinergiák kiaknázására. A disztribúció területén a túranapok egyeztetésével, nagy partnerek esetén a szállítóeszközeink jobb kihasználásával tudtunk javítani a rendszer folyamatainak hatékonyságán.

– Mit jelent a csapatuk számára a 10 éves jubileum, és hogyan látják a jövőt?

Sz. D.: – Ez a mérföldkő a WSZL számára mindenképp visszacsatolás arra, hogy az együttműködés jó irányba halad, és hozzájárul mindkét cégcsoport fejlődéséhez.  Mindig van olyan terület, amit lehet továbbfejleszteni, de ez egy kölcsönösen támogató, partneri kapcsolat keretében könnyen megvalósítható. Amikor egy ekkora méretű vállalat ilyen hosszú távon szavaz bizalmat számunkra, az büszkeséggel tölt el minket, hogy a szolgáltatásunk az elvárt szinten teljesít. A jubileum továbbá arra is lehetőséget nyújt, hogy visszatekintsünk az elmúlt 10 évre és az ez idő alatt elért eredményeinkre, amelyet egy közösen eltöltött, rendhagyó napon ünnepeltünk meg.  Ennek keretében a BILK-ben különböző logisztikai játékokat szerveztünk, ahol egy kicsit jobban meg tudtuk ismerni egymást is, amire a napi munka mellett kevésbé nyílik mód. A WSZL és a Bonafarm a jövőben is a folyamatos innovációra és hatékonyságnövelésre fókuszál, hogy versenyképesek maradjanak a piacukon.

O. T.: – 10 év igazolt működés alapul szolgál annak, hogy a további fejlődésünk során a növekedés és az esetleges újabb kihívások idején a WSZL ott legyen az elsők közt, akikre számíthatunk, hogy felveszik a versenyt.

Cz. Cs.: – A 10 évre egy folyamatosan fejlődő, sikeres együttműködésként tekint vissza a csapatunk. Az elért eredmények kiváló alapot teremtenek a jövőbeli közös kihívások megoldására.

– Ha egy szót vagy kifejezést kellene választaniuk, amely legjobban leírja az elmúlt évtizedet, mi lenne az, és miért?

Sz. D.: – Mindenképpen a partnerséget emelném ki, amely megalapozza minden előttünk álló, megoldandó feladat megfelelő hozzáállását, hogy a piaci igényeket a lehető legmagasabb szinten tudjuk kiszolgálni.

Cz. Cs.: – Stratégiai partnerség – ez a gondolkodás járult hozzá a jelenlegi eredményeink eléréséhez, és ez ad iránymutatást az együttműködésünk további területeinek kidolgozásához.

O. T.: – Stabilitás, rugalmasság és minőség hármasa jellemzi a közös munkánkat. És hogy miért? Hát, erre az a legjobb válasz, hogy ha ezek nem valósultak volna meg, akkor most nem beszélgetnénk.

 

A PICK-OPERÁCIÓ MÉRFÖLDKÖVEI

  • A WSZL 2014. januártól teljesít szállításokat (disztribúció + direkt FTL) Szegedről.
  • 2020. júliustól országos lefedettséggel közvetlenül Szegedről szállítanak.
  • 2020 októberében átrakóraktárt indítanak a BILK-ben, ezen keresztül terítik a termékeket.
  • 2021 márciusában indul a raktári operáció a BILK E-csarnokában, ahol 2 ezer raklapot tárolnak, napi feltöltéssel a szegedi, bajai és alsómocsoládi gyárakból.
  • 2021. májusban hatalmas informatikai fejlesztés az SAP-átállás.
  • 2023 januárjától nagy raktárbővüléssel indulnak a havi 2 ezer raklapos exportfeladások a BILK-ből.

2023-AS VOLUMENEK

  • Átlagos tárolt készlet: 2200 raklap/nap
  • Kiszállított raklap multiknak és nagykereskedéseknek: 65 ezer raklap/év
  • Kiszállított össztömeg: 23 200 tonna/év
  • Betárolt raklapszám: 58 500 raklap/év
  • Kiadott export raklapszám: 22 500 raklap/év
  • Napi feltöltés a BILK-be: Szegedről 9, Bajáról 2, Alsómocsoládról 3 FTL-kamion

 

A SOLE-OPERÁCIÓ ÁLLOMÁSAI

  • 2015 áprilisában kezdődik a disztribúció a BILK, Miskolc és Balmazújváros térségében.
  • 2017. márciustól országos szintre bővül a kiszállítás.
  • 2024 februárjában indul az UHT-termékek tárolása a BILK-ben, 3–5 ezer raklappal.
  • Ezeken felül napi direkt hűtős és ponyvás FTL-szállítások valósulnak meg Szegedről, üzemközi szállítások pedig Szeged, Csorna, Marcali és Bácsbokod vonatkozásában.

TAVALYI ÉVES VOLUMENEK

  • Kiszállított tömeg: 10 166 tonna
  • Feltöltés a BILK-be és depókba: 1440 kamion
  • Direkt kiszállítás Szegedről: 550 FTL-kamion