„A logisztikai folyamatok digitalizálása a DNS-ünkben van” – interjú Szabó Norberttel, a Samsung SDS Global SCL Hungary Kft. logisztikai igazgatójával

„A logisztikai folyamatok digitalizálása a DNS-ünkben van” – interjú Szabó Norberttel, a Samsung SDS Global SCL Hungary Kft. logisztikai igazgatójával

A Samsung SDS informatikai és logisztikai szolgáltatót 1985-ben alapították. Korea első számú IT-szolgáltatójaként a kezdetektől fogva célul tűzte ki a digitális innováció felgyorsítását a logisztikában. 2012-ben a Samsung SDS hivatalosan is elindította a logisztikai részlegét a Samsung-csoport részeként. A társaság már indulásától a világ egyik leggyorsabban növekvő logisztikai szolgáltatója, amely nagy hangsúlyt fektet az innovatív megoldásokra a raktározásban, a disztribúcióban és a szállítmányozásban. A magyar cégük szaklapunk tavalyi speditőr toplistájának élén végzett.

– Mikor és milyen feladatokra alakult a magyar leányvállalat?

– A Samsung SDS Hungary 2013-ban alakult, kezdetben a Samsung Electronics jászfényszarui gyáregységében felmerülő logisztikai folyamatok támogatására. Jelenleg a Samsung SDS Hungary integrált logisztikai szolgáltatásokat – szállítmányozás, szerződéses logisztika és fuvarozás – nyújt az innovatív logisztikai informatikai platformja, a Cello segítségével.

– Mit jelent a társaság számára az anyavállalati háttér globálisan és a mindennapokban?

– Globális márkaként a Samsung név számos előnnyel jár a piacon. Úgy látjuk, hogy vállalatunk mind a szállítói, mind a vevői oldalról vonzó. Ügyfeleink biztosak lehetnek abban, hogy a (koreai) kultúrának köszönhetően mindig innovatív és hatékony logisztikai megoldásokra törekszünk. Másrészt a beszállítóinknak nyugalmat ad, hogy a Samsung SDS megbízható partner az elvégzett munkák elszámolásában, és hogy a legnehezebb időkben is számíthatnak ránk.

– Kizárólag a két hazai gyár logisztikáját látják el?

– Egyáltalán nem. A Samsung Electronics-on és Samsung SDI-on kívül számos ügyfelünk van. Ezeknek a vállalatoknak olyan logisztikai szolgáltatásokat is nyújtunk, mint a raktározás és disztribúció, logisztikai tanácsadás, valamint közúti, légi és tengeri szállítás. Ezenkívül az elmúlt években létrehoztunk egy úgynevezett „intelligens gyár” részleget, ahol a gyártósorok feladatainak optimalizálásán és automatizálásán dolgozunk ügyfeleink számára.

– Milyen üzletágakra bontják a tevékenységüket?

– A Samsung SDS az egyik leggyorsabban növekvő logisztikai szolgáltatóként innovatív, megbízható és hatékony logisztikai szolgáltatásokat kínál, mint például szállítmányozás, szerződéses logisztika, vámkezelés, control tower stb. A nyersanyagoktól a késztermékekig a Samsung SDS az egész világot összeköti a logisztikával és az IT-vel.

– A NavigátorVilág tavalyi speditőr toplistájának élén végzett a társaság. Kizárólag a gyártási volumen bővülésének köszönhető ez a forgalmi teljesítmény?

– A forgalom bővülése nem kizárólag a megnövekedett termelésnek köszönhető. A gyárakat kiszolgáló csapatok mellett bővítettük az üzletfejlesztési osztályunkat is. Ez a befektetés megtérült, hiszen számos új ügyféllel gyarapodott a magyarországi ügyfélportfóliónk. Emellett kollégáink szakmai és kemény munkája, a biztonságos és kiszámítható munkakörnyezet, valamint a megfelelő háttértámogatás mind olyan tényezők, amelyek hozzájárultak ehhez a kiemelkedő eredményhez.

– Hogyan működik az alapanyag-beszállítói logisztika és a disztribúció a vállalatnál?

– Mindkét gyárnak vannak hazai és nemzetközi beszállítói, így a nyersanyagokat közúton – főként helyi beszállítókkal – és multimodálisan (tengeren, vasúton és közúton) szállítjuk. A szükséges disztribúciós szolgáltatásokra pedig minden évben pályázatokat írunk ki.  A közelmúltban véglegesítettük a jászfényszarui gyár készáru-kiszállítására vonatkozó pályázatot, míg a jövő év közepén megújul a gödi készáru-kiszállításra vonatkozó szerződésünk. A jászfényszarui gyárból elsősorban a nyugat-európai helyi elosztóközpontokat, másodsorban pedig a közvetlen viszonteladói vevőket látjuk el. A gödi akkumulátorgyárból elsősorban nyugat-európai autógyártóknak szállítunk.

– Mi jellemzi a fuvarozói alvállalkozói kört?

– Az alvállalkozóinkat kellő alapossággal választjuk ki. Mindez irodai kutatással kezdődik, amelyet pénzügyi értékelés követ, továbbá személyesen találkozunk a jelöltekkel, és lehetőség szerint meglátogatjuk a telephelyüket, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megfelelően képviselnek bennünket a közös munka során. Szigorú belső szabályokat alkalmazunk az árucikkeink (elektronikai és veszélyes áruk) sajátosságai alapján. Az általunk igénybe vett alvállalkozók körét bármikor bővíthetjük az európai SAMSUNG LSP poolban szereplő partnerekkel, így megsokszorozva a merítési lehetőségeinket.

– Milyen mértékű a digitalizáció a társaságnál?

– A logisztikai üzletág mellett a Samsung SDS erős IT-üzletággal is rendelkezik. Ezért valóban elmondhatjuk, hogy a logisztikai folyamatok digitalizálása a DNS-ünkben van. Ők fejlesztették ki számunkra a Cello IT-platformot, amely végponttól végpontig tartó ellátásilánc-megoldásokat kínál. Ezenkívül tavaly sikeresen elindítottuk a saját digitális szállítmányozási platformunkat, a Cello Square-t, amely felületen a kibocsátók maguk intézhetik a rakományuk nemzetközi szállítását az ajánlatkéréstől és a rakomány foglalásától kezdve a valós idejű nyomon követésig és a végső kifizetésig. Végül, de nem utolsósorban a Samsung SDS néhány évvel ezelőtt beindította a saját Digital Transformation (DT) Laborját. Itt kezdetben olyan új technológiákat tesztelünk, mint az AMR-ek, AGV-k, ingajáratok és drónok. Ezeket a technikákat integráljuk az IT-rendszereinkkel, hogy kulcsrakész megoldásokat tudjunk nyújtani.

– Hogyan támogatják az IT-fejlesztések a napi operációt?

– Az informatikai fejlesztőcsapatunk a legjobb emberekből áll. A lehető legrövidebb idő alatt – a működési követelmények alapján – megoldásokat dolgoznak ki, amelyeket aztán közös teszteléssel finomítanak és javítanak. A Samsung SDS számára a jövő a digitalizációról és az automatizálásról szól – ez nem kérdés.

– Milyen terveik vannak erre az évre és hosszabb távon?

– A Samsung SDS Magyarország élen jár az adatokból történő értékteremtésben, a digitális átalakulásban. Ezt a hitet a vállalatunk jövőképében is megfogalmaztuk. A logisztikai piac viszonylag új szereplőjeként célunk a helyi piaci jelenlétünk erősítése. Bár a Samsung Electronics számára kezdtük el a logisztikai tevékenységet, más ügyfeleknek is kínálunk innovatív 3PL-megoldásokat a raktározás, a disztribúció és a szállítmányozás területén.

 

NÉVJEGY

Szabó Norbert tanulmányait Magyarországon, Svájcban és az utóbbi években Lengyelországban (MBA és DBA) végezte. Külkereskedelmi ügyintéző, vámügyintéző, fuvarozásszakmai vezető és mesterdiplomás közgazdász végzettséggel igyekszik megérteni a folyamatokat és nem csak végrehajtani a rá bízott feladatokat.

Az egyetemi évei alatt és után egy ma már megszűnt magyarországi bútorgyártó és -forgalmazó cégnél dolgozott. Fő feladatai közé tartoztak a nemzetközi importszállítások megszervezése és a hazai üzletek ellátásának logisztikája: a „csúcson” ez 29 üzletet jelentett Magyarország nagyvárosaiban. A beérkező árut saját raktárban tárolták, és saját 3,5–40 tonnás járművekkel látták el az üzleteket igény szerint. A bútorpiac átrendeződése (a nagy külföldi áruházak megjelenése és a magyar bútorgyártás visszaesése) után egyértelművé vált, hogy a logisztika számára az út, ahol továbbra is haladni szeretne.

Először egy ciprusi szállítmányozócég itthoni fiókját vezette, majd az anyanyelvi szintű német és felsőfokú angol nyelvtudását kihasználva elment „szerencsét próbálni”: Ausztriában dolgozott 15 és 2500 vontatóval rendelkező cégnél is, és a klasszikus ponyvás szállítás mellett kipróbálta magát a hőmérsékletszabályozott áruszállításban is.

Munkájára akkoriban több partner is felfigyelt, ami aztán 2011-ben a DB Schenkerhez vezette Linz-be, ahol a mentorának köszönhetően szisztematikusan felépítette magát. Innen a bécsi DB Schenker RHQ-hoz került, ahol a fuvarozói és a termékmenedzsment területén dolgozott. A DB Schenker időszaka Budapesten ért véget, ahol a közúti FTL-szállítmányozási részlegért felelt.

Ezután egy időre Svájcba költözött, ahol egy teljesen más ágazatban dolgozott üzletfejlesztőként. 2017-ben megszületett a fia, Benett, majd 2018-ban csatlakozott a környei Transintertop Kft.-hez – ami akkoriban a 8. legnagyobb fuvarozási cég volt Magyarországon –, ahol kezdetben értékesítési, később szállítmányozási és fuvarozási vezető volt. A társaság munkatársaként többször járt a Samsung Electronics jászfényszarui gyárában, így az nem volt ismeretlen terület számára, amikor átigazolt.

A gyár késztermék-kiszállítási vezetőjeként kezdett: egy 45 fős csapattal sikeresen vették a világjárvány akadályait és teljesítették a jelentősen megnövekedett számú – gyakran heti 1000 FTL-nél is több – kiszállítások feladatait. A szakember jelenleg a Samsung jászfényszarui gyárából a késztermékek, a gödi gyárból pedig a nyersanyagok és késztermékek szállításáért felel logisztikai igazgatóként. Ezenkívül a külsős szállítmányozási üzletek működésének irányítása és az értékesítés támogatása is a feladatai közé tartozik.