KözútVilág konferencia

Járművek a jövő gyárából

Járművek a jövő gyárából

A Ford Otosan november elején felavatta a forradalmian megújult Yeniköy összeszerelőüzemet Törökországban, amely iránymutató létesítménynek számít a régió iparágának elektromos átalakításában, sőt jelenleg ez az egész autóipar egyik legtakarékosabb gyára. Fejlett napenergia-technológia, mesterséges intelligencia által irányított gyártási folyamatok és alacsonyabb zajszinttel működő gyártósorok – csak néhány az újonnan bevezetett, innovatív megoldások közül.

A létesítmény éves áramfogyasztásának egy részét olyan innovatív megoldások fedezik, mint a török autóiparban elsőként alkalmazott napelemes üvegfalak, de a tetőn elhelyezett napelemek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb áramot kelljen külső forrásból beszerezni. A gyártási folyamatok hatékonyságát is a legmodernebb megoldások javítják. A valós idejű adatok és a mesterséges intelligencia párosításával „digitális iker” jellegű virtuális gyártási szimulációkat hoznak létre, optimalizálva ezzel a termelés hatékonyságát, és lehetővé téve, hogy az üzem gyorsan reagálhasson a kereslet ingadozásaira, a részegységek beszállítására vagy a gyártási folyamatok változásaira.

A rekordméretű, 2 milliárd eurós beruházás részeként az autógyártás új dimenziója nyílt meg Törökországban. A többszintes gyárban már megkezdték a vadonatúj Transit Custom és a Tourneo Custom gyártását, később pedig az elektromos hajtású változatok is sorra kerülnek, méghozzá olyan fenntartható technológiák alkalmazásával, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy 2030-ra a Ford Otosan összes törökországi létesítménye karbonsemlegesen működjön.