Intermodális megoldások Egyiptomból

Intermodális megoldások Egyiptomból

Nyert tender keretein belül több száz konténert szállít az Ekol Egyiptomból Magyarországra.

Az előfutásokat egyiptomi partnerük segítségével végzik közúton, majd a konténerek az alexandriai kikötőkből jutnak el tengeri úton Koperbe, ahonnan a budapesti intermodális központba érkeznek meg vasúton, majd a közvetett vámkezelést követően a társaság saját közúti flottája segítségével érkeznek meg a belföldi végcéljukra. Ez a szolgáltatási paletta a teljes Maghreb-térségben elérhető, hiszen 2021 elejétől új intermodális útvonalat indítottak Törökország (Izmir, Alsancak kikötő) és Spanyolország között, Marokkót is bekapcsolva az áruáramlásba. Ezeken felül pedig Tunéziába is élénk áruforgalommal kapcsolódnak.

Erősödik a magyar–ukrán áruforgalom

A nyár elején újraindított forgalom növekvő tendenciát mutat az Ekol számára, melyet jól mutat az is, hogy a III. negyedévre is újraszerződtek az ügyfelek. Az újraindításban fontos szerepet játszott az is, hogy a kijevi létesítmények egyikét ért támadást követően az ukrajnai Ekol az operációs központját Lvovba helyezte át. A legnagyobb mennyiséget a telekommunikációs szektor megbízásából kezelik. A szolgáltatás része az áruk érkeztetése, címenkénti szortírozása, export vámügyintézése és kiszállítása Ukrajnába. Az Ekol európai lefedettségének előnyeit mutatja az is, hogy a társaság lengyelországi leányvállalatával együttműködve is teljesítenek fuvarokat Lengyelországból Ukrajnába.

Zöld megoldások az Ekolnál

A csepeli Szabadkikötőben található központi épület a lehető legmodernebb technológiákat alkalmazza energiafelhasználása során, a világ vezető zöldépület-üzemeltetési rendszere, a Leed is ezüst minősítésben részesítette. Jelenleg a világítását korszerűsítik: a cross-dock raktárban felére csökkentik a lámpák számát, a jelenlegi 80 db 2x58W-os lámpa helyett 35 db 67W-os biztosítja a megfelelő világítást. Ez több mint 30 ezer kWh megtakarítást eredményez, ami a jelenlegi díjak mellett éves szinten több millió forintos nagyságrendű. Mindemellett a  régi lámpatestek 10 ezer órás működési élettartamával szemben a LED-esek ötször annyi ideig bírják.