„Fontos tanúsítványt szereztünk meg”

„Fontos tanúsítványt szereztünk meg”

Atilla Korkmazoglu, a Çelebi Aviation Holding földi kiszolgáló és cargorészlegének vezetője az Air Cargo Day online konferencián tartott előadásának kezdetén röviden bemutatta a céget. Törökország mellett lényegében Magyarország az egyetlen olyan érdekeltség, ahol a társaság egyszerre három területen: a földi kiszolgáláson túl a raktározási tevékenységgel és általános légiközlekedési szolgáltatásokkal is jelen van.

A Çelebi Aviation Holding 4 raktárat üzemeltet a világon, és évente több mint 240 ezer járatot szolgál ki. A társaság emellett jelentős mennyiségű, mintegy 1 millió tonnát kitevő légi árut kezel évente a csaknem 300 cégből álló ügyfélkörhöz köthetően.

A társaság 2006 óta tevékenykedik Magyarországon, és jelenleg 800 főt foglalkoztat. „Csapatunk évente 24 ezer repülőt és 90 ezer tonna légi árut kezel. A tavaly újonnan megnyitott BUD Cargo Cityben pedig nekünk is van raktározási kapacitásunk” – hívta fel a figyelmet Atilla Korkmazoglu. Hozzátette: a budapesti repülőtéren lévő cargoépület alapterülete eléri a 24 ezer négyzetmétert. Ebben a létesítményben a hagyományos raktárhelyek mellett úgynevezett „hideg szobák” (cold rooms) is rendelkezésre állnak. A cég pedig azt tervezi, hogy hamarosan üzembe helyezi az új árukezelési rendszerét.

A légi áruszállítással kapcsolatban a szakember kifejtette, hogy a világon sehol sem kellett felfüggeszteniük a szolgáltatásokat a világjárvány első és második hulláma alatt. Indiában ugyanakkor sajnálatos módon több munkatársat elveszítettek a járvány következtében. „Bízunk benne, hogy több áldozatot már nem követel a járvány az indai leányvállalatunknál. Mi továbbra is mindent megteszünk az egészségügyi felszerelések, fertőtlenítőszerek, gyógyszerek és oltások minél gyorsabb célba juttatása érdekében” – emelte ki. Hozzátette: Indiában nemcsak a munkatársakat, hanem azok családjait is megpróbálják támogatni a szükséges felszerelésekkel és gyógyszerekkel.

„Bár Magyarországon a pandémia tavaly év végén meglehetősen erős volt, ennek ellenére nálunk nem sok fertőzött volt. Egészen mostanáig kevesebb mint 40 esetet regisztráltunk. Ennek köszönhetően minden szolgáltatásunkat a korábban megszokott szinten tudtuk tartani” – hangsúlyozta Atilla Korkmazoglu. A Çelebi Aviation Holding a földi kiszolgálás területén mindenhol – a cargót is ideértve – jelenleg is biztosítja a szükséges védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket.

A társaság életében fontos mérföldkő volt idén, hogy a földi kiszolgáló cégek közül elsőként sikerült megszerezni a IATA CEIV tanúsítványt. „A CEIV Pharma tanúsítvány megszerzése egy nemzetközileg is elismert biztosítékot nyújt ügyfeleink számára arra vonatkozóan, hogy a létesítményeink, a felszerelésünk és a munkafolyamataink teljes mértékben megfelelnek az idő- és hőmérséklet-érzékeny gyógyszerküldemények szállításával, kezelésével kapcsolatos elvárásoknak és irányelveknek” – emelte ki a cargovezető.

A gyógyszerszállítási minőségbiztosítási rendszernek köszönhetően a gyógyszereket háromféle hőmérsékleti tartományban (15–25 °C, 2–8 °C, valamint -25 °C és -15 °C között) tudják tárolni. A Çelebi által használt rendszer ráadásul bármilyen hőmérsékleti eltérés esetén képes figyelmeztetést küldeni, így a tárolt gyógyszerek, vakcinák biztosan nem vesznek kárba. Az elmúlt időszakban a Çelebi Budapesten, Németországban, Indiában és Törökországban is rengeteg oltást szállított le.