Aeroplex: új hangár épül Ferihegyen

Aeroplex: új hangár épül Ferihegyen

Jelentős pillanatához érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren épülő széles törzsű gépek befogadására képes hangár építési fázisa. A szerkezet elkészült, az utolsó keretállást (kapukeretet) is beemelték, ezért 2021. július 26-án felavatták az Aeroplex Közép-Európai Kft. új csarnokának legmagasabb pontját, amely több mint 30 m magasan emelkedik ki a repülőtér épületei közül. A közel 8200 négyzetméter alapterületű hangár jövő februártól várja a partnereket.

Az építkezés 2020. októberben kezdődött meg, amelynek kivitelezését a Weinberg 93 Építő Kft. nyerte el. Az új és jövőbe mutató hangár építéséhez összesen 850 tonna acélt, 96 db 6 méter mély vasbetoncölöpöt, 2900 köbméter kiváló minőségű betont, 34 ezer db csavart, valamint több mint 920 darab oldalfalpanelt használtak fel. Az utóbbiakat speciális alpintechnikával illesztették a helyükre.

Annak érdekében, hogy a szoros határidő tartható legyen, a Weinberg több munkafolyamatot végez egy időben, így a szerkezet építésével párhuzamosan burkolják például a falat és a tetőt.  Ezt követően a munka az ipari padló készítésével folytatódik. Első lépés a padló alatti rétegrend véglegesítése, majd erre kerül a teherhordó betonréteg. A végleges padlószerkezet szeptember végére épül meg, ezután a létesítmény készen áll a hatalmas hangárkapu beépítésére.

A teljesen kinyitható hangárkapu 75 m széles és 17,5 m magas, amely tolókapuként funkcionál. A tolókapu nyitott állapotában olyan látszatot kelt, mintha a műszaki előtér felé teljesen nyitott lenne a hangár. A tolókapu érdekessége, hogy középen a tetejére egy 3×5 m-es kiegészítő kapu készült, azért, hogy a széles törzsű repülőgépek legmagasabb része, a függőleges vezérsík is beférjen.

 

BOKRÉTAÜNNEP

A szerkezet elkészülését követő bokrétaünnep eredete egészen a XIV. századig nyúlik vissza. A hagyományok szerint az épület legmagasabb pontjára bokrétafát, koszorút állítanak, vagy bokrétacsokrot helyeznek el, ezzel megköszönve az építésznek és a tulajdonosnak a munkát, másrészt Isten áldását kérve a házra.

A pohárköszöntő szokás szerint egy pohár borral vagy pálinkával történik, amelyet a háztulajdonos egészségére isznak, majd a tetőről lehajítják a poharat. Ha a pohár összetörik, minden jól fog alakulni, de ha épen marad, az rossz előjelnek számít, és természetesen a ledobója számára is nagy szégyent jelent.

Az ünnepi beszédet követően legtöbbször az építkezés helyén bokrétaünnepi lakomát tartottak. A háztulajdonos a lakomával mond köszönetet az építkezésen dolgozóknak. A bokrétaünnepre a munkában résztvevők mellett a többi segítőt és az építési vállalkozó képviselőjét is meghívták, amely remek alkalom volt arra is, hogy bemutassák az építkezés aktuális állását.