Digitális flow a közúti fuvarozásban

Digitális flow a közúti fuvarozásban

A TIMOCOM GmbH 1997-ben alakult, 1998 óta Magyarországon is jelen van. Huszonkét év tapasztalatával jelenleg 43 ezer nemzetközi céget tudhat ügyfelei körében. A vállalat fejlődésének mérföldköveit és szolgáltatásait Hock-Ritter Ildikó, a TIMOCOM magyarországi képviseletének vezetője mutatta be a KözútVilág Expo konferencián.

A raktér- és fuvarbörze révén gyorsan és hatékonyan léphetnek fel mind a fuvarozók, mind a megbízók az azonnali megbízások piacán. A fuvarbörzén naponta akár 750 ezer nemzetközi raktér- és fuvarajánlat áll rendelkezésre jelenleg több mint 130 ezer európai felhasználó részéről. Az egész fuvarszervezéshez és logisztikához tartozó folyamat digitalizálva, könnyen átlátható felületen jelenik meg.

A TIMOCOM küldetése, hogy okossá, biztonságossá és egyszerűvé tegye a logisztikát a kiterjesztett logisztika (augmented logistics) révén. Kiemelt figyelmet fordítanak semlegességükre, hiszen – mint vallják – a tranzakciók közvetlenül a szerződő felek között jönnek létre. Nemzetközi jellegüket jól mutatja, hogy a Düsseldorf környéki Erkrathban lévő központban, valamint a lengyelországi, csehországi és magyarországi képviseleteiken 30 nemzetből érkező több mint 500 munkatárs dolgozik.

A rendszer zavartalan működését a két földrajzilag különálló és egymástól független, csúcsbiztonságú adatközpont szolgáltatja, a biztonságot pedig az szavatolja, hogy a TIMOCOM szerződéskötés előtt átvizsgálja az új ügyfelek főbb üzleti dokumentumait, illetve folyamatosan ellenőrzi partnereit a szerződéskötést követően is.

Szintén az ügyfélbiztonság érdekében jött létre a cég 2003-ban (hivatalos hatósági engedéllyel) bevezetett Nemzetközi Inkasszó szolgáltatása. „Ha az egyik – akár külföldi – partnerünk nem fizeti ki egy másik partnerünket, akkor anyanyelvi kapcsolattartók segítségével közben tudunk járni 90 százalékos eredményességgel” – emelte ki Hock-Ritter Ildikó.

2007-ben megalkották a TC Profile-t, ami lényegében egy digitalizált speditőr kézikönyv, egy semleges logisztikai hálózat, ahol minden ügyfél kizárólag ellenőrzött üzleti partnerekkel kerülhet kapcsolatba. Az új fel- és letöltési funkció segítségével minden gyakran használt céges dokumentumot elérhetővé lehet tenni a saját cégprofilban, illetve megtekinthetők és letölthetők a többi felhasználó dokumentumai, ezáltal nincs szükség e-mailben vagy faxon történő továbbításra. Emellett minden szállítmányozási információ részletesen felsorolható, ezzel teljes körű tájékoztatást adhatnak a vállalatok a profiljukról a leendő partnereiknek. A feltöltött fájlok biztonságos kódolása révén nem történhetnek visszaélések.

2009-ben az árukibocsátók számára bevezették a TC eBid programot, ahol hosszú távú hazai és nemzetközi munkákat, tenderkiírásokat lehet keresni és meghirdetni. A szállítmányozó- és logisztikai cégek így megtalálhatják a megfelelő üzleti partnert, és hosszú távon, optimálisan biztosíthatják járműparkjuk kihasználását. 2014 óta mobilról is hozzáférhető a program.

Az eBid részeként 2017 óta működik az ingyenesen használható TC Transport Order. „Ezt azoknak ajánljuk, akiknek nincs Transport Management Systeme, így a fuvarmegbízásokat például Word-dokumentumba írják” – tette hozzá a szakember. Ezenfelül ezen a platformon az üzleti partnerek közvetlenül tudják lebonyolítani a fuvarmegbízásaikat, amivel a megbízó és a megbízott közötti kapcsolat lényegesen hatékonyabb lesz.

Emellett lehetővé teszi a megbízóknak, hogy fuvarjaikra párhuzamosan több partnertől kérjenek ajánlatot, valós időben, aktuális napi díjon. Az összes kapott árajánlat közül végül egész egyszerűen kiválaszthatják a legmegfelelőbbet. Végül „digitális kézfogással” lehet az üzleteket megkötni a TC Transport Orderen keresztül.

2018 óta komplett logisztikai megoldást szeretne a TIMOCOM ezzel a programmal biztosítani mindenkinek.

A Smart Logistic Systemen keresztül akár 30 ezer raktár- és logisztikai terület érhető el 44 európai országban. A raktárajánlatra kattintva az ügyfél hozzáférhet a lehetséges üzleti partner elérhetőségeihez, és közvetlenül felveheti vele a kapcsolatot. A nyomkövetési funkció révén pedig a szállítmányok áttekinthetően térképen követhetők a TIMOCOM-hoz csatlakozott 240 telematikai szolgáltató egyikén keresztül.