Tengeri szállítmányozás zöld elvek mentén

Tengeri szállítmányozás zöld elvek mentén

A franciaországi G7-találkozó kapcsolt rendezvényén Rodolphe Saadé, a CMA CGM cégcsoport elnöke és vezérigazgatója két markáns döntést jelentett be, amelyek jelentős hatást gyakorolhatnak a tengerhajózási iparágra a jövőben.

Előremutató, társadalmi felelősségvállalás jegyében megfogant gondolat – megvédendő a sarkvidéki térség és az egész bolygónk élővilágának sokféleségét – a CMA CGM választása: a jövőben az 500 hajós flottájuk nem használja a szibériai partok menti, északi útvonalat. Ezenkívül a globális piacvezető hajóstársaság úttörő módon és a világ éllovasaként fogja használni a cseppfolyós földgázt (LNG) a nagykapacitású konténerhajói meghajtására.

Az Északi-tengert a globális felmelegedés nyitotta meg az Európa–Ázsia közötti forgalom lebonyolítására. Szakértők szerint az útvonal számottevő veszélyt hordoz a térség egyedülállóan természetes ökoszisztémájára, elsősorban a balesetek és a nyomukban keletkező olajszennyezés fenyegetésétől hajtva. E törékeny környezet csapásait elkerülendő a CMA CGM akkor sem arra irányítja egyik hajóját sem, ha nyilvánvaló versenyelőnyt jelentene számára az útvonal.

A társaság 23 ezer konténer kapacitású megahajóinak LNG-használata hasonlóan a fenntartható tengerhajózás irányába mutat, hiszen ma a cseppfolyós földgáz számít a legjobb (elérhető és bizonyított) megoldásnak a tengeri szállítmányozás ökológiai lábnyomának csökkentésében. A számos vállalat 7 éves együttműködésének köszönhetően a 9 hajóból álló nagykapacitású flotta első LNG-hajtotta hajóját már jövőre leszállítja a gyártó, 2022-re pedig a cégcsoport 20 ilyen szállítóeszközzel rendelkezik majd.

A környezetbarát technológiai megoldásokat szem előtt tartva 2005–2015 között a CMA CGM hajóstársaság már felére mérsékelte a konténerenként számított szén-dioxid-kibocsátását. A célkitűzéseik között szerepel a csökkentés további 30 százalékkal 2025-ig. Emellett a cégcsoport tesztelte sikeresen azt a bioüzemanyagot a világon elsőként, amelyet 20 százalékban újrahasznosított növényi olajokból és erdőgazdálkodási maradványtermékekből állítanak elő. Ez egyúttal megalapozta a további kutatási együttműködéseket a hidrogén mint lehetséges hosszú távú energiaforrás alkalmazására. A társaság elkötelezetten folytatja a kutatásokat ezen a területen.