A legjobban teljesítettek Ferihegyen

A legjobban teljesítettek Ferihegyen

Jelentősen nőtt Budapesten a légiáru-forgalom 2017-ben, összesen több mint 127 ezer tonna áru fordult meg  Magyarország legnagyobb repülőterén. Ez 13,4 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest, amely még a régió  kedvező növekedési adatait tekintve is szép eredménynek számít. A luxemburgi áruszállító légitársaság  nagymértékben kivette a részét a növekedésből – adta hírül az Airportal.hu.

A budapesti légiáru-forgalom szignifikáns részét, mintegy 11 ezer tonnát a Cargolux Airlines Hong Kong–Budapest–Luxemburg vonalon repülő járatai generálták. A Cargolux budapesti forgalma 2017-ben mintegy 14,5 százalékkal, az átlag felett növekedett, az előző évhez viszonyítva. A luxemburgi bázisú cég ezzel Budapest legjobban teljesítő áruszállító légitársasága lett, a Budapest Airport február elején megrendezett gálaünnepségén ezt díjjal is  elismerték. „Az elmúlt években Budapest meghatározó cargoközpont lett a kelet-közép-európai régióban, ezen  szerepe még meghatározóbbá válhat a 2019 nyarán megnyíló Cargo City áruszállító-központjával” – írta a  légitársaság közleménye.
A Cargolux fl ottáját 13 Boeing 747-400 Freighter és 14 modernebb, Boeing 747-8F gép  alkotja. Utóbbi típusváltozat egykori gyári tesztpéldánya is a légitársaság fl ottájában repül, LX-VCA lajstromjellel. Jumbojet gépei már tizenöt éve rendszeres járatokat teljesítenek Budapestre, hetente több alkalommal. A nagyobb és  modernebb Boeing 747-8F 2011. októberi forgalomba állítása óta leginkább az új változatok, de esetenként a  régebbi 400F gépek közlekednek az útvonalon. A Cargolux 2018-ban használt Boeing 747-400F vagy 747-8F  repülőgépekkel kívánja tovább bővíteni fl ottáját. Ennek kapcsán a légitársaság új pilótákat is toborozna: mintegy 60  embert keresnek luxemburgi bázisukra.
A cég szakemberei folyamatosan vizsgálják az új útvonalak megnyitásának lehetőségeit is, például az Emirates Skycargoval kötött együttműködésüknek köszönhetően hozzáférnek a partner globális hálózatához. Emellett a cég leányvállalatán, a Cargolux Aircraft Mechanich-en keresztül kiterjedt szolgáltatáspalettával rendelkezik a Boeing 747-es és Boeing 777-es típuscsalád karbantartására. A forgalmi  karbantartás mellett hangárszervizt is kínálnak.

CÉGNÉVJEGY

A Cargolux Airlines International Európa egyik vezető áruszállító légitársasága, fő bázisa Luxemburg Findel  repülőterén található. Hálózata 3 kontinens 85 országának 250 repülőterét foglalja magába. Járatai tavaly 70  százalék körüli átlagos töltöttséggel üzemeltek, amely jóval az iparági átlag felett van.

Ez a cikk a NavigátorVilág január-februári számában jelent meg.